NOSILAC NAJVEĆIH RATNIH PRIZNANJA

Obilježena godišnjica pogibije heroja Safeta Zajke

Na današnji dan prije 29 godina prilikom izviđanja neprijateljskih položaja na Mijatovića kosi, brdo Žuč, poginuo je Safet Zajko, heroj oslobodilačkog rata i legendarni komandant Druge viteške motorizovane brigade Armije RBiH.

Tim povodom danas je upriličen program obilježavanja godišnjice pogibije dobitnika najvećih ratnih priznanja. U ime Općine Centar obilježavanju su prisustvovali vijećnici Velija Katica, Đenan Muminović, Hidajet Porić i Hamdija Hasanović, kao i Jasmina Fazlić i Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu.

Delegacije su prvo posjetile i položile cvijeće te odale dužnu počast Safetu Zajki ispred Centralnog spomen-obilježja kod Općine Novi Grad, nakon čega su obišli i položili cvijeće na mjestu pogibije rahmetli Zajke na Mijatovića kosi. Nakon toga je upriličeno polaganje cvijeća u haremu Alipašine džamije gdje je i ukopan rahmetli Safet Zajko. U prostorijama Multimedijalnog centra Kovači je otvorena izložba fotografija pod nazivom „Safet Zajko - heroj oslobodilačkog rata“, dok će akademija posvećena herojima sa Žuči Safetu Zajki, Safetu Isoviću i Salki Muratspahiću biti održana danas u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad.

 

 

Safet Zajko je jedan od devet dobitnika „Ordena heroja oslobodilačkog rata“. Rođen je u selu Gaočić kod Rudog, 01. marta 1959. godine. Završio je školu za rezervne oficire u Bileći kao jedan od najuspješnijih u svojoj klasi. Borci predvođeni Safetom Zajkom ostvarili su značajne vojne uspjehe, a posebno se ističu u Pofalićkoj bitki, odbrani Sokolja i oslobađanju Mijatovića kose. Za ratne podvige, 15. decembra 1992. godine, Safet Zajko je dobio najveće ratno priznanje „Zlatni ljiljan“.

 

Za herojski doprinos slobodi u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, izuzetno junaštvo i samoprijegor ispoljen u  borbenim dejstvima i pri tome ostvarene rezultate, ukazom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine od 14. aprila 1994. godine, posthumno je odlikovan „Ordenom heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata“ dok je odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine od 12. januara 1996. godine, posthumno proizveden u čin brigadnog generala.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti