U SARAJEVU POČELA KONFERENCIJA "KREATIVNE I KULTURNE INDUSTRIJE ZAPADNOG BALKANA KAO KATALIZATORI DRUŠTVENOG I EKONOMSKOG ODRŽIVOG RAZVOJA“

Načelnik Mandić: „Vratiti kulturu građanima“

U Sarajevu je jučer počela konferencija "Kreativne i kulturne industrije Zapadnog Balkana kao katalizatori društvenog i ekonomskog održivog razvoja“, koju organizuje Garden of Dreams festival i Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj ZORA, uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske i Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo.

Na panel diskusiji učestvovali su: načelnik Općine Centar Srđan Mandić, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić, predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda, zamjenik načelnika Općine Novo Sarajevo Elis Hrkalović, te Ahmed Švrakić, predstavnik Udruženja za zaštitu prava proizvođača fonograma "Fonogram“.

 

 

„Općina Centar izdvaja značajna sredstva iz budžeta za podršku ustanovama kulture. Na teritoriji Općine Centar se nalaze gotovo sve značajne kulturne institucije, a  samim tim se na ovom području organizira najveći broj kulturnih programa i festivala (Sarajevo film festival, Jazz festival, Kids festival, MESS itd.). Planiramo i u budućnosti nastaviti podršku manifestacijama ovoga tipa, kako finansijski tako i na druge načine sa željom da kulturu vratimo našim sugrađanima, kao što smo to uradili prošle godine organizujući Ulični festival u Radićevoj ulici“, poručio jer načelnik Mandić.

 

 

Ovaj događaj predstavlja priliku za susret i konstruktivni dijalog donosilaca odluka, predstavnika kreativnih i kulturnih industrija, kako iz čitave BiH, tako i iz regiona, u cilju građenja javno-privatnog partnerstva, te ukazivanja na značaj koji kreativne industrije imaju za jačanje ekonomije i obogaćivanje turističke ponude.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti