Upriličeno sjećanje na prvu deblokadu opkoljenog Sarajeva - 08. juni 1992. godine

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo prisustvovao je "Času historije" posvećenom sjećanju na 8. juni 1992. godine - dana kada je pokušana prva deblokada tada opkoljenog Sarajeva, a kojeg je organizovalo Udruženje maloljetnih boraca Općine Centar.

Historijski čas je održan na lokalitetu Špicaste stijene, kod spomenika poginulim pripadnicima jedinice Crni labudovi, a prije kojeg im je na tom mjestu odata počast i položeno cvijeće.

 

Historijskom času koji je održan u blizini Male kule prisustvovalo je 120 djece iz područnih osnovnih škola kojima su akteri odbrane grada i države Bosne i Hercegovine govorili o tim odsudnim danim.

 

U ulozi jednog od aktivnih sudionika odbrane danas se prisutnima obratio i predsjedavajući Đozo.

 

"Hvala Udruženju maloljetnih boraca Općine Centar što njeguju tradiciju i podsjeća nas sve na datume koji su bitni za naš grad i državu. Danas smo se s posebnim pijetetom sjetili poginulih heroja naše odbrane Vinka Šamarliću, Mehe Podruga i svih naših saboraca. Nikada ih nećemo zaboraviti i činimo sve da vi - naša djeca to isto nastavite, jer samo tako će naša zemlja imati budućnost. Nažalost, vi djeco ove datume ne možete pročitati u svojim udžbenicima, al bez obzira na to mi im na ovaj način ne damo da  padnu u zaborav", poručio je predsjedavajući Đozo.

 

Istakao je kako će on lično, ali i Općina Centar koju danas predstavlja biti trajno nivo vlasti koji će njegovati kulturu sjećanja na odbranu našeg grada i države i sve stradale na tom časnom putu.

 

Današnjoj događaju prisustvovali su vijećnici: Lajla Ćosović, Velija Katica, Dženan Muminović i Hidajet Porić te pomoćnica općinskog načelnika za  boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Jasmina Fazlić, kao i članovi Koordinacije boračkih udruženja Općine Centar.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti