SASTANAK PREDSTAVNIKA SAVJETA I GRAĐANA MZ „DŽIDŽIKOVAC-KOŠEVO I“

Načelnik Mandić: U saradnji sa Kantonom Sarajevo intezivno tragamo za rješenjem problema saobraćaja u mirovanju

Jučer je u velikoj sali Općine Centar održan sastanak predstavnika Savjeta Mjesne zajednice „Džidžikovac-Koševo I“ na kome pored sugrađana prisustvovali općinski načelnik Srđan Mandić i vijećnici Aida Koluder-Agić i Alen Girt.

Na sastanku, koji je vodila predsjednica Savjeta Maja Anzulović, građani su imali priliku da iznesu svoje mišljenje i probleme sa kojima se susreću.

 

Pitanja i sugestije građana uglavnom su se odnosile na rješavanje saobraćaja u mirovanju, sanacije oštećenih fasada, uređenje zelenih površina, rješavanje problema najezde štetočina posebno za ljetnih mjeseci, uzurpacije zajedničkih dijelova u objektima kolektivnog stanovanja, adekvatna odvodnja oborinskih voda, ograničenje brzine kretanja motornih vozila, sječa osušenih stabala, uklanjanje divljih deponija, ugradnja liftova u objedima kolektivnog stanovanja, obilježavanje imena šehida i poginulih boraca tokom proteklog rata sa područja ove mjesne zajednice...

 

Na kraju je načelnik Mandić u obraćanju prisutnima naveo da jedan dio ovih problema nije u nadležnosti Općine Centar poput deratizacije ili nadležnosti koji imaju upravitelji stambenih zgrada, ali da svakako će poslati urgencije prema višim nivoima vlasti.

 

 

- Veliki problem za Općinu Centar predstavlja proglašenje velikog dijela zaštićenim područjem zbog čega se moraju tražiti potrebna odobrenja od Federalnog ministarstva prostornog uređenja i za najmanje infrastrukturne aktivnosti, što bespotrebno komplikuje proceduru i odlaže rješenje problema. U saradnji sa Kantonom Sarajevo intezivno tragamo za rješenjem problema saobraćaja u mirovanju. Na saobraćajnicama kojima upravlja Općina Centar ubrzano rješavamo pitanje postavljanje usporivača brzine, kao što ćemo riješiti ovaj problem i u Rizaha Štetića i Džidžikovac kod Austrijske ambasade. Međutim, na cestama kojima upravljaju viši nivoi vlasti moramo tražiti odobrenje, kao na primjer u slučaju Ulice Hamdije Kreševljakovića gdje su u posljednje vrijeme se desila dva velika saobraćajna udesa kada su stradali mladi ljudi, objasnio je načelnik Mandić.

 

Današnjem sastanku su također prisustvovali i predstavnici Službe lokalno-ekonomski razvoj i mjesnu samoupravu Općine Centar Haris Sijarić i Selma Piljević.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti