Potpisan sporazum o bratimljenju između općina Centar Sarajevo i Reggio Emilije

Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić i načelnik Općine Reggio Emilia Luca Vecchi potpisali su jučer u dvorani Tricolore sporazum o bratimljenju između općina Centar Sarajevo i Reggio Emilije.

Tokom sastanka u dvorani Tricolore, osim načelnika, govorili su i predsjedavajući općinskih vijeća dvije općine Matteo Iori i Sejad Đozo.

 

Načelnik Mandić izrazio je neizmjernu zahvalnost Italiji koja je bila jedna od prvih zemalja koja je prihvatila i pomogla našoj domovini, naglasivši da se to nikada neće zaboraviti.

 

-Sarajevo je Olimpijski grad. Grad velikog srca i dobrih ljudi. Sarajevo umije da voli, ali ima potrebu da bude voljeno. Od danas, narod Reggio Emilije i svi vi imate posebno mjesto u tom srcu, poručio je načelnik Mandić prilikom potpisivanja sporazuma.

 

Sporazum koji je potpisan na tridesetu godišnjicu početka opsade Sarajeva, najduže u savremenoj povijesti, intenzivirat će odnose razmjene i saradnje dvije općine, ali i dvije prijateljske zemlje, Italije i Bosne i Hercegovine.

 

Važno je naglasiti da je sporazum o bratimljenju potpisan 9. maja, na dan koji se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom tokom Drugog svjetskog rata i Dan Evrope.

 

Danom Evrope koji se obilježava 9. maja svake godine slave se mir i jedinstvo u Evropi. Taj datum označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije”, njegove ideje o novom obliku političke saradnje u Evropi prema kojoj bi rat među evropskim narodima bio nezamisliv. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Evropske unije, a potpisivanje sporazuma o bratimljenju, kako je istaknutno, predstavlja nastavak puta naše zemlje prema evropskim integracijama.

 

Predsjedavajući Đozo izrazio je nadu da će buduća saradnja biti uspješna i plodonosna, na svim poljima i područjima važnim za sve naše građane.

 

-Siguran sam da naša, ali i vaša strana imaju puno toga za ponuditi tokom razmjene iskustava kroz realizaciju projekata, jer je sigurno da zajedno možemo puno više nego pojedinačno, kazao je Đozo.

 

Proces bratimljenja između općina Centar Sarajevo i Reggio Emilije započeo je nakon usvajanja inicijative o bratimljenju od strane općinskih vijeća obje općine.

 

Nakon potpisivanja sporazuma o bratimljenju delegacija Općine Centar će ovih dana biti angažirana u nizu institucionalnih posjeta kulturnim, gospodarskim i institucijama trećeg sektora u gradu, kako bi se aktivirale razmjene i buduća saradnja.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti