U POVODU 75. GODIŠNJICE OSNIVANJA BIBLIOTEKA SARAJEVO

Općina Centar dobitnica zahvalnice povodom jubilarne godišnjice JU Biblioteka Sarajeva

Javna ustanova „Biblioteka Sarajeva“ obilježava 75 godina rada i tim povodom je u ponedjeljak, 9. maja 2022. godine u Multimedijalnom centru Mak (Alipašina 6a), upriličen Dan Biblioteke.

U svom obraćanju prisutnima direktorica ove javne ustanove Merima Lendo je kazala da  se biblioteka od svojih početaka davne 1947. godine od male mjesne biblioteke transformisala do moderne kulturno-obrazovne ustanove.

 

-Danas je javna ustanova Biblioteka Sarajeva jedna od 13 ustanova kulture u Kantonu Sarajevo. Trenutno ima 51 zaposlena radnika, mrežu od 16 pozajmnih odjeljenja na prostoru Kantona, čitaonice, te posebne depoe za čuvanje vrijedne i raritetne građe i periodičnih publikacija. Biblioteka posjeduje vrijedne kolekcije knjiga od kojih se neke ubrajaju u spomenike kulture. Kao posebni fondovi izdvajaju se Zavičajna, Sarajevska i Spomenička zbirka, fond strane knjige, digitalizirana kolekcija i elektronske knjige, multimedijalna građa, te zbirke edukacionih sredstava za najmlađe, kazala je Lendo u svom obraćanju.

 

O značaju ove ustanove također su govorili kantonalni ministar  kulture i sporta Samir Avdić, prof. dr. Lejla Kodrić-Zaimović, te uvaženi književnik Abdulah Sidran koji je kazao da se cijeli svoj život druži sa fondom ove biblioteke.

 

Na kraju ove svečanosti direktorica Lendo je uručila najzaslužnijim pojedincima i kolektivima zahvalnice za njihov sveukupni doprinos ovoj javnoj ustanovi. Među dobitnicima ove zahvalnice je i Općina Centar Sarajevo. Zahvalnicu je preuzela dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Ira Adilagić.

 

Jučerašnjoj svečanosti su također prisustvovali, između ostalih, Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća, vijećnica Općinskog vijeća Centar Biljana Lazarević, Hasan Tanović, načelnik Općine Novo Sarajevo te Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti