U POVODU DANA OPĆINE CENTAR

Sadnja ruža za 1601 ubijeno dijete u opkoljenom Sarajevu

Prema protokolu Organizacionog odbora za obilježavanje Dana Općine Centar danas je u parku između Općine Centar i Alipašine džamije Udruženje ekologa „Arboretum“ u saradnji sa Općinom Centar i KJKP „Park“ te osnovnim školama sa Centra, organizovana akcija sadnje ruža u spomen na ubijenu djecu Sarajeva stradalu tokom posljednjeg rata.

U ime Općine Centar današnjoj akciji sadnje su se također priključili  načelnik Općine Centar Srđan Mandić, vijećnici Velija Katica, Alen Girt i Samir Fazlić, te u ime Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević i Amra Hašimbegović-Vučković.

 

–Draga moja djeco hvala što ste došli jer jako je važno da se sjećamo 1.601 djeteta koje je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade Sarajeva ubijeno. Naša je obaveza da se i na ovaj način sjećamo naših boraca koji su izgubili živote braneći ovaj grad i našu slobodu, kao i vaših vršnjaka koji su nažalost izgubili živote kao nevine žrtve rata. Vrlo je važno da to pamtite i da znate šta se dešavalo tokom proteklog rata i ovo je jedan od načina da se to sjećanje na neki način ne ugasi, a obaveza nas starijih je da vama obezbijedimo mirno djetinjstvo, kazao je načelnik Mandić u svom obraćanju.

 

Današnjoj akciji su, pored učenika osnovnih škola sa Centra i njihovih direktora te nastavnog osoblja, također svoje učešće uzeli sugrađani koji su preživjeli gubitak svojih najmilijih mladih srodnika, kao i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

 

– Kultura sjećanja ne moraju biti samo kameni spomenici već i ruže kao živi podsjetnici na ubijenu djecu. Na ovaj način sadnjom pokušavamo da njegujemo kulturu sjećanja na ubijenu djecu i ekološki da utičemo na našu omladinu da vole i čuvaju prirodu. Na cijelom području kantona Sarajevo ćemo posaditi 1.601 ružu kao trajni spomen. Danas smo u ovom parku posadili 100 ruža. Ubuduće namjeravamo da nastavimo ovu akciju i uredimo ružičnjake po cijelom Sarajevu u spomen na našu ubijenu djecu tokom proteklog rata. O njima će u budućnosti brinuti članovi ekoloških sekcija iz osnovnih škola, objasnio je Azem Džino predsjednik Udruženja ekologa „Arboretum“  iz Sarajeva.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti