U OKVIRU DANA OPĆINE CENTAR:

Svečano obilježen Dan osnivanja Odreda „Soukbunar“

Centralna manifestacija povodom obilježavanja godišnjice osnivanja Odreda „Soukbunar“ održana je danas ispred spomen-obilježja „Debelo brdo“ u Trebevićkoj ulici. Obilježavanje godišnjice ovog odreda. čiji su borci dali ogroman doprinos u odbrani Sarajeva i BiH, kao i svake godine održava se u okviru Dana Općine Centar.

Manifestaciji su u ime Općine Centar prisustvovali predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo, općinski načelnik Srđan Mandić, dopredsjedavajuća Ira Adilagić, vijećnici Općinskog vijeća: Alen Girt, Samir Fazlić, Hidajet Porić, stanovnici Soukbunara, predstavnici boračkih organizacija iz Centra, te kao posebni gosti učenici osnovnih škola „Hasan Kaimija“, i „Vladislav Skarić“, kao i članovi Udruženja „Maloljetni borci općine Centar“. 

 

U svom obraćanju prisutnima predsjedavajući Đozo je naglasio koliko je tužan i sretan što se na ovom mjestu nalaze danas.

 

– Tužan sam zbog ovog mjesta koje je natopljeno krvlju naših šehida i poginulih boraca, a ponosan sam kad vidim ovu djecu koja su danas sa nama. Sada ću vam ispričati neka od dešavanja tih majskih dana, čiji sam bio aktivni sudionik kao pripadnik ovog odreda. U tim presudnim danima mi kao malobrojni i slabije naoružani smo uspjeli zaustaviti veliku vojnu silu da ne uđe i ne pokori ovaj grad i našu nezavisnu RBiH. Koliko je bila teška ova linija za čuvati govori činjenica da je iznad ovako malog naselja kao što je Soukbunar, prolazila izuzetno značajna neprijateljska putna komunikacija Ovdje smo imali vojne objekte, te kasarnu Bosut. Zbog ovoga su oni nebrojno puta pokušali sveopštim napadima ući u grad i pokoriti ovo naselje. U njemu je živote izgubilo 109 šehida i poginulih boraca. Ovi podaci se ne mogu naći ni u jednom udžbeniku stoga je važno da našoj djeci prenosimo istinu o našim borbama za slobodu. Zahvaljujući 109 ljudi čija imena su ispisana na ovom spomen obilježju mi danas imamo se gdje okupiti i obilježiti dan našeg odreda i Općine Centar, kazao je Đozo. 

 

Prisutnima se također obratio i Remzija Aljović pripadnik Odreda „Soukbunar“ koji je govorio o značaju ovog odreda tokom proteklog rata, čiji pripadnici su držali jednu od najtežih linija odbrane u ovom gradu. Naglasio je i da je za to najbolje njegovati kulturu sjećanja posebno zbog mladih naraštaja i budućih generacija, dok je načelnik Mandić u svom govoru se prvenstveno obraćao prisutnoj djeci. 

 

-  Imamo obavezu da se prisjećamo svih nevino stradalih sugrađana koji su dali živote za slobodu naše domovine. Moramo se svaki dan prisjećati dešavanja tokom agresije na naš grad i BiH zbog vas budućih generacija. Zahvaljujući borbi naših saboraca još uvijek možemo obilježavati sve vjerske i državne praznike zajedno bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, čime potvrđujemo opstojnost naše Bosne i Hercegovine kao multinacionalne i multikonfesionalne država, kao što je to ona oduvijek bila, zahvaljujući žrtvi najboljih među nama čija imena su uklesana na ovo spomen-obilježje, poručio je načelnik Mandić.

 

Na kraju manifestacije delegacije Općine Centar i boračkih udruženja položile su cvijeće ispred spomen-obilježja „Debelo brdo“, te su nakon toga uručene zahvalnice najzaslužnijim pojedincima i kolektivima za doprinos obilježavanju Dana odreda „Soukbunar“.

 

Prije centralne manifestacije delegacije su položile cvijeće na mjestu stradanja rahmetli Dževada Begića Đilde, na mezarju „Vilin Potok“, te ispred spomen-obilježja koje se nalazi u dvorištu Mjesne zajednice „Soukbunar“.

 

Također su u čast godišnjice Odreda „Soukbunar“ organizovani su turniri u nogometu i košarci.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti