PARK JELENA VITAS ZA SVU NAŠU DJECU

Otvoren prvi inkluzivni park na području općine Centar

U povodu obilježavanja Dana Općine Centar puštanjem balona uz prigodan zabavni program koji su pripremili mališani sa područja ove lokalne zajednice otvoren je Park Jelena Vitas, na uglu ulica Branilaca Sarajeva i Ćemaluša, kao prvi inkluzivni park na području općine Centar.

Prije protokolarnog dijela programa prisutni su minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva u povodu Dana sjećanja na stradale mališane tokom agresije na BiH.

 

Na početku manifestacije mališani iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju izveli su muzičku numeru „Sarajevo ljubavi moja“ na znakovnom jeziku.

 

-Svako dijete ima pravo na igru, a danas Općina Centra otvara park u kojem se može igrati svako dijete. Pozivam mališane i predstavnike Općine da puštanjem balona obilježimo ovaj svečani trenutak i zvanično otvorimo park za svu našu djecu, riječi su Anesa Kujovića koji se nalazi na stručnom osposobljavanju u Službi za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport.

 

U nastavku programa učenici Osnovne škole „Alija Nametak“ izveli su tačku „Ples na kiši“, a mališani iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave u okviru muzičke radionice Bjelavko uz podršku Centra kuture i mladih Općine Centar izveli su muzičku numeru „Bori se“.

 

U ime Općine otvaranju parka prisustvovali su načelnik Srđan Mandić, predsjedavajući Općinskog vijeća Sejad Đozo, dopredsjedavajuća Ira Adilagić i vijećnici.

 

Otvorenju parka prisustvovao je i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, pomoćnik ministra za zaštitu okoliša Adnan Medić i predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda.

 

Podsjećamo, izgradnju parka zajedničkim sredstvima finansirali su Općina Centar, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

 

U novoizgrađenom Parku Jelena Vitas postavljen je dječiji mobilijar za sigurnu igru naših mališana. Postavljen je tobogan sa kombinovanim spravama, njihalice, troredne ljuljačke, edukativni paneli, jednostruke klackalice kao i sigurnosne jednostruke klackalice. Kako bi se obezbijedila sigurnost mališana tokom igre postavljena je i gumena podloga.

 

Park je dodatno oplemenjen novim zelenilom, obnovljeni su i uređeni  sadni materijali, travnate površine, te je zasađeno osam stabala japanske trešnje. Pored navedenog, parkovski prostor je dodatno ozelenjen i sa 150 sadnica ukrasnog grmlja hibuskusa, a zemljana ostrva obogaćena su sezonskim cvijećem.

 

Park je osvijetljen modernom ambijantalnom LED rasvjetom tako da će se moći koristiti i noću, a postavljene su i nove parkovske kupe i kante za otpatke.

 

Sam park, smješten preko puta Bosanskog kulturnog centra, je imenovan 2019. godine po partizanskoj heroini iz Drugog svjetskog rata. Jelena Vitas je tragično stradala u logoru Jasenovac od ustaškog terora krajem 1944. godine.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti