POZIV GRAĐANIMA DA GLASAJU ZA NAJBOLJE IDEJNO RJEŠENJE

Građani biraju izgled parka Hastahana

Općina Centar je čitavu prethodnu godinu posvetila osmišljavanju strategije i uvođenju novog načina promišljanja i planiranja javnog gradskog prostora. U ovom, možemo slobodno reči za naše prostore revolucionarnom pristupu, vrlo značajnu ulogu imaju građani, odnosno korisnici javnog prostora, koji inicijalno svojim direktnim sugestijama, idejama i prijedlozima utiču na formiranje projektnog zadatka, a zatim u konačnici imaju priliku i da odaberu projektno rješenje koje im se najviše dopada.
Građani biraju izgled parka Hastahana

Jedan od primjera nove prakse i uključivanja građana u donošenje odluka je i odabir idejnog rješenja za uređenje javnog prostora „Hastahana“. S tim u vezi, pozivaju se građani središnje sarajevske općine da glasaju za jedno od tri pobjednička rješenja pristigla na internacionalni javni poziv za dostavljanje idejnog rješenja javnog prostora „Hastahana“ koji je Općina Centar raspisala u partnerstvu sa UNDP-em.

 

Na pomenuti javni poziv pristiglo je 79 prijava kako domaćih, tako i stranih arhitekata.

 

Konkursu su prethodile javne konsultacije o budućim sadržajima i funkcijama ovog prostora, kroz koji je zaprimljeno gotovo 400 odgovora i ideja građana, koji su sada uključeni u smjernice javnog poziva.

 

Između prvog koraka prikupljanja ideja, i posljednjeg odabira konačnog rješenja, multidisciplinarni tim stručnjaka vrijedno je radio kako bi sve ideje građana na pravi način bile evoluirane, tehnički obrađene i ukopljene u skladu sa mogućnostima datog lokaliteta.

 

Internacionalni petočlani žiri sastavljen od relevantnih renomiranih profesionalaca razmatrao je dostavljene prijedloge idejnih rješenja i odabrao tri najbolja u skladu sa uslovima ovog javnog poziva.

 

U sastavu internacionalnog žirija za odabir finalista bili su Mia Roth Čerina iz Hrvatske, Roland Krebs iz Austrije, Adnan Harambašić iz Norveške, Marina Dimova predstavnica UNDP-a i Selma Islambegović šefica Odsjeka za prostorno planiranje Općine Centar.

 

Građani, prije nego se odluče dati glas jednom od tri prijedloga, za svako rješenje mogu vidjeti naslov i opis koncepta rješenja, vodeću sliku, jednominutnu animaciju te obaviti virtuelnu šetnju kroz 3D model rješenja na linku: https://centar.urbanlab.ba/bs-Latn-BA

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti