Nastavljene aktivnosti na obilježavanju Dana Općine Centar

Obilježavajući Dane Općine Centar od 2. do 9. maja 2022. godine, u znak sjećanja na herojsku odbranu Sarajeva od agresorskih napada tih dana ratne 1992. godine, u utorak, 3. maja, nastavljene su aktivnosti na obilježavanju jednog od najznačajnijih datuma u novijoj historiji ove općine.

Delegacije Općine i boračkih udruženja, koje je predvodio načelnik Općine Centar Srđan Mandić, obišli su spomen obilježja, položili cvijeće i odali počast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata.

 

Kako je planirano programom obilježavanja Dana Općine Centar, nakon okupljanja ispred zgrade Općine, delegacije su prvo položile cvijeće ispred zajedničkog spomen obilježja na šehidskom mezarju Kovači, te na mezar Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH.

 

Delegacije su potom odale počast u haremu Alipašine džamije, ispred spomen ploče poginulim pripadnicima Specijalne jedinice Odreda „Zagreb“ kao i na spomen-obilježju kod mosta na Skenderiji.

 

Počast je odata i ispred spomen-obilježja na mostu Suade Dilberović i Olge Sučić, na spomen obilježju Maloljetnim borcima, grobljima Sveti Marko, Sveti Josip i Lav, šehidskom mezarju na pomoćnom stadionu Koševo, spomen obilježjima Grdonj – Mala kula, Blekin potok – Aleja breza, Oaza mira-Pionirska dolina, spomen obilježju Udruženja logoraša u krugu bolnice Jagomir, spomen ploči Šip, spomen ploči poginulim policajcima Stanice javne bezbjednosti Centar Sarajevo (zgrada Policijske uprave Centar), gdje su delegacije položile cvijeće zajedno sa načelnikom ove policijske uprave Mirsadom Đelilovićem. Delegacije su također ovom prilikom obišle i položile cvijeće ispred spomen-obilježja „Lasta“, podignut u čast poginulih pripadnika Odreda policije za specijalne namjene MUP-a RBiH „Lasta“ ispred zgrade Građevinskog fakulteta u Sarajevu.

 

Načelnik Mandić podsjetio je da se na jučerašnji dan prije 30 godina na Skenderiji odvijala ključna borba za odbranu Sarajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

 

-Prošlo je 30 godina od kada je krenula u historiji nezabilježena opsada jednog grada, opsada agresora nad Sarajevom koja je trajala 1425 dana. Vrijeme čini svoje i zato je važno da se i nakon 30 godina prisjećamo tih dana i da njegujemo kulturu sjećanja. Obilježavanjem Dana Opštine Centar na dostojanstven način se prisjećamo svih ljudi koji su dali svoje živote za našu domovinu. Danas je i Dan šehida, dan kada se prisjećamo svih šehida i poginulih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su svoje živote ugradili u cjelovitu Bosnu i Hercegovinu i slobodu koju danas uživamo. Kroz sjećanje na naše saborce koji nažalost danas nisu sa nama šaljemo poruku prije svega mladima kako je rat prokletstvo i kako trebamo učiniti sve da sačuvamo mir, naročito u ovom vremenu kada se tamni oblaci opet nadvijaju nad čovječanstvom. Vrlo je važno da naša djeca i generacije koje dolaze nikada ne dožive užase rata, poručio je Mandić.

 

U delegaciji Općine Centar su također bili dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Ira Adilagić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Jasmina Fazlić, vijećnici Velija Katica, Samir Fazlić, Dženan Muminović, Hamdija Hasanović, Mehmed Muharemović, predstavnice Komisije Općinskog vijeća za boračka pitanja Suada Pašić i Nihada Tihić, te predstavnici boračkih organizacija.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti