Povodom obilježavanja Dana Općine Centar položeno cvijeće na spomen-obilježja

U okviru obilježavanja Dana Općine Centar, delegacije Općine i boračkih udruženja, koje su predvodili predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo i načelnik Srđan Mandić, danas su obišli Šehidsko mezarje Kovaći i spomen obilježje Vječna vatra i Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine, te tom prilikom položili cvijeće i odali počast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama tokom protekle agresije na naš grad i državu Bosnu i Hercegovinu.

Kako je planirano programom obilježavanja Dana Općine Centar, nakon okupljanja ispred zgrade Općine Centar, delegacije su prvo položile cvijeće ispred zajedničkog spomen obilježja na šehidskom mezarju Kovači, te na mezar Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH.

 

Nakon toga su delegacije obišle spomen obilježje Vječna vatra, kao i Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine gdje su odali dužnu počast za 1.601 ubijeno dijete tokom protekle agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade Sarajeva.

 

Predsjedavajući Đozo naglasio je da je 2. maj 1992. godine dan koji mora ostati upisan zlatnim slovima u historiji Bosne i Hercegovine.

 

– Ovih majskih dana se prisjećamo naših poginulih saboraca. Mi smo svjedoci da će tokom najduže opsade našeg grada, koja je trajala 1.425 dana, 2. maj biti i ostati upisan u historiju naše države kao dan kada se odbranila zgrada Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i samim tim se odbranio i grad Sarajevo, te država BiH. Općina Centar drugi maj slavi kao svoj dan. Slavimo ga jer želimo da u godinama koje dolaze, decenijama, pa i stoljećima, baš rođendan Općine Centar bude povod da se kazuje istina o tome kako su se cijevima za vodu i drugim alatima hrabri branitelji suprotstavili u tom trenutku visoko tehnički opremljenijem agresoru, poručio je Đozo.

 

Načelnik Mandić čestitao je Dane Općine Centar naglasivši da je 2. maj jedan od ključnih datuma u opstojnosti samostalne i nezavisne Bosne i Hercegovine.

 

-Drugog maja 1992. godine desila se jedna od presudnih borbi za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Sprečavanjem da jedinice tadašnje Jugoslovenske narodne armije, 2. maja 1992. godine, zauzmu zgradu Predsjedništva BiH odbranjena je država Bosna i Hercegovina u njenim međunarodno priznatim granicama. Tada su hrabre patriote izvojevale prvu u nizu veličanstvenih pobjeda. Danas na obilježavanju rođendana Općine Centar, duboko uvažavajući svetu borbu i žrtvu koja je podnijeta, želim da naglasim da ćemo svo znanje i snagu usmjeriti na izgradnju Bosne i Hercegovine za kakvu su se borile patriote i za koju su i položili svoje živote. Posebno je važno da se, sada kada živimo u miru, svim sredstvima borimo da se nikada i nikome ne ponovi zlo fašizma koje se nad nama nadvilo, poručio je načelnik Mandić.

 

U delegaciji Općine Centar su također bili dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Ira Adilagić, vijećnici Velija Katica i Samir Fazlić, te predstavnici boračkih organizacija.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti