Općinsko vijeće Centar: Otišao je velikan bh. fudbala Ivica Osim

Povodom smrti velikana bosanskohercegovačkog fudbala Ivice Osima, rukovodstvo Općinskog vijeća Centar, zajedno sa vijećnicama i vijećnicima uputilo je riječi iskrenog i dubokog suosjećanja porodici naše fudbalske legende, ali i kompletnoj sportskoj javnosti naše zemlje.
Općinsko vijeće Centar: Otišao je velikan bh. fudbala Ivica Osim

"Neizmjerno smo tužni zbog smrti najvećeg fudbalskog stručnjaka kojeg je naša zemlja imala. Ova tužna informacija zauvijek će ostati upisana crnim slovima u bosanskohercegovačku sportsku istoriju. Danas nas je napustio veliki fudbalski ekspert i znalac bez konkurencije, naš Štraus s Grbavice. Iako ga je bolest prekinula u naponu snage, nije odustao, borio se i nakon što se oporavio bezrezervno je pružio pomoć u oporavku našeg bh. fudbala.

 

Svi smo zatečeni i beskrajno tužni, zbog njegovog odlaska. Zbog svega što je popularni Švabo učinio tokom svoje bogate fudbalske igračke i trenerske karijere zaslužio je najveće i neizmjerno hvala", poručili su ovim tužnim povodom predstavnici Općinskog vijeća Centar, predvođeni predsjedavajućim Sejadom Đozom.

 

Ova tužna vijest stigla je iz Austrije, gdje je Osim boravio posljednjih godina.

 

Rođen je u Sarajevu 1941. godine. Kako je odrastao na Grbavici, aktivno je počeo trenirati u Željezničaru. Po izlasku iz juniora, počeo je igrati za prvi tim u sezoni 1959/1960, a za klub s Grbavice je nastupao ukupno 11 godina i za to vrijeme je sakupio 250 zvaničnih nastupa i postigao 75 golova.

 

Igrao je i za Zwolle, Strasbourg, Sedan i Valenciennes.

 

Nastupao je za jugoslavensku reprezentaciju, a kao trener se proslavio na klupi svog Željezničara, Jugoslavije, Partizana, Panathinaikosa, Sturma, JEF Uniteda i Japana.

 

Osim je 16. novembra 2007. doživio moždani udar, a deset dana kasnije probudio se iz kome.

 

FIFA ga je 2011. godine postavila na čelo Komiteta za normalizaciju Fudbalskog saveza BiH, a on je pomogao Savezu i postavio stvari na svoje mjesto.

 

 

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti