PODRŠKA NAJSTARIJEM KULTURNO-UMJETNIČKOM DRUŠTVU U BIH

Mandić posjetio RKUD „Proleter“

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević posjetio je radničko kulturno-umjetničko društvo Proleter gdje su ih ugostili predsjednik Društva Sahudin Kačar i sekretar Sulejman Skenderagić.

Proleter je najstarije kulturno-umjetničko društvo u Bosni i Hercegovini nastalo još za vrijeme Austro-Ugarske monarhije 1905. godine. Osnovano je i djelovalo dugi niz godina pod pokroviteljstvom Sindikata Bosne i Hercegovine.

 

Proleter koji svoj rad zasniva na prezentovanju kulturne baštine i tradiciji postojanja dugoj više od stoljeća, istinski je reprezent bogate baštine centralne gradske općine, ali i cijelog Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

 

Iz ovog, ali i brojnih drugih razloga, kontinuirana je podrška Općine Centar ovom društvu u njihovim nastojanjima da tradiciju i kulturnu baštinu sačuvaju od zaborava.

 

Načelnik Mandić je razgovarao sa upravom društva, ali i prisustvovao redovnoj probi folklorne sekcije i orkestra istakavši značaj očuvanja kulturne tradicije i baštine naroda koji žive na prostoru Bosne i Hercegovine.

 

-Općina Centar je u budžetu za ovu godinu obezbijedila iznos od 20.000 maraka za pomoć kulturno-umjetničkim društvima koja egzistiraju na njenom području. Važno je da sačuvamo od zaborava našu kulturnu tradiciju i baštinu u prostoru u kojem odgajamo mlade ljude. Stoga je vaša uloga izuzetno značajna, a mi vas u vašem radu u potpunosti podržavamo, poručio je Mandić.

 

Na sastanku je dogovoreno da se u saradnji sa kulturno-umjetničkim društvima u osnovnim školama na području općine Centar organiziraju folklorne sekcije.

 

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti