Organizacioni odbor usvojio konačni program za obilježavanje Dana Općine Centar

Posljednji sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje Dana Općine Centar od 2. do 9. maja održan je danas.

Na ovom sastanku, kojeg je vodio predsjednik Organizacionog odbora Sejad Đozo, utvrđen je konačni program aktivnosti i događaja koji se u općini Centar tradicionalno održavaju u povodu 2. maja – Dana Općine Centar, a sve s ciljem sjećanja na herojsku odbranu Sarajeva od agresorskih napada toga dana ratne 1992. godine.

 

U radu Organizacionog odbora, osim predstavnika Općinskog vijeća i općinske administracije, učestvuju i pripadnici boračkih udruženja iz Centra.

 

Programom obilježavanja Dana Općine Centar planirano je da delegacije Općine i boračkih udruženja 2. maja polože cvijeće na mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika RBiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića, na spomen obilježju „Vječna vatra“ i na Spomen obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, te odaju dužnu počast šehidima i poginulim borcima i žrtvama rata.

 

Narednog dana, 3. maja kada je ujedno i drugi dan Bajrama delegacije Općine i boračkih udruženja će položiti cvijeće i odati počast poginulim braniteljima i svim žrtvama agresije 1992-1995. godine na mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika RBiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića, zatim u haremu Alipašine džamije.

 

Prema protokolu, delegacije će položiti cvijeće na lokalitetu na kojem se nalazi bista Vladimira Perića Valtera, ispred spomen ploče hotela Zagreb – Odred Zagreb, spomen obilježju na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić,  grobljima Sveti Marko, Sveti Josip, Lav i Humka, spomen obilježju Maloljetnim borcima, centralnom spomeniku Stadion, spomen obilježjima Grdonj – Mala kula, Blekin potok – Aleja breza, Oaza mira-Pionirska dolina, spomen obilježju Udruženja logoraša u krugu bolnice Jagomir, spomen obilježju i spomen ploči Šip, spomen ploči poginulim policajcima Stanice javne bezbjednosti Centar Sarajevo (zgrada Prve Policijske uprave) i Spomen obilježju Vraca.

 

Održavanje svečane sjednice Općinskog vijeća Centar planirano je 5. maja u 11:00 sati, a pored prigodnog kulturno-umjetničkog programa na sjednici će biti dodijeljena i priznanja za 2021. godinu, kao i novčane pomoći porodicama pripadnika boračke populacije.

 

U okviru obilježavanja Dana Općine Centar, istog dana na Soukbunaru će biti obilježen Dan odreda Soukbunar. Pripadnici Odreda, kao i delegacija Općine položit će cvijeće na spomen obilježja: Mjesto stradanja Dževada Begića – Džilde; Ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Mezarje Vilin Potok, te kod Mjesne zajednice Soukbunar. Istog dana sa početkom u 11:00 sati planirano je odigravanje memorijalnih turnira u fudbalu i košarci.

 

Obilježavanje Dana mladih Općine Centar počinje 4. maja odigravanjem predstave za mlade u JU „Centar za mlade Općine Centar“ u Jelićevoj. Narednog dana, 5. maja dodijelit će se pehari prvacima lige u fudbalu osnovnih škola, a 6. maja ispred zgrade Općine djeca će posaditi 1.601 ružu u znak sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva. U večernjim satima bit će postavljeno drive in kino na parkingu kod stadiona Koševo. Sedmog maja na Grdonju će biti organizirana sadnja drveća, a istog dana u večernjim satima planiran je koncert za mlade u Tunelu Ciglane. Osmog maja zakazano je Internacionalno takmičenje u klaviru. U okviru obilježavanja Dana mladih bit će organiziran i završetak crtanja murala na Ciglanama.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti