POSTAVLJEN DJEČIJI MOBILIJAR U PARKU JELENA VITAS

Završni radovi na izgradnji prvog inkluzivnog parka

U toku su završni radovi na izgradnji i opremanju mobilijarom Parka Jelena Vitas, na uglu ulica Branilaca Sarajeva i Ćemaluša, kao prvog inkluzivnog parka na području općine Centar.

Izgradnju parka zajedničkim sredstvima finansiraju Općina Centar, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

 

Podsjećamo, ranije su izvedeni građevinski radovi te hortikulturno uređenje i ozelenjavanje parka. Posađeno je novo zelenilo, obnovljeni su i uređeni  sadni materijali, travnate površine, te je zasađeno osam stabala japanske trešnje. Pored navedenog, parkovski prostor je dodatno ozelenjen i sa 150 sadnica ukrasnog grmlja hibuskusa, a zemljana ostrva obogaćena su sezonskim cvijećem.

 

Radnici firme „Babel“ koja je odabrana za izvođača radova nakon provedene tenderske procedure izvršili su i postavljanje dječijeg mobilijara. Postavljen je tobogan sa kombinovanim spravama, njihalice, troredne ljuljačke, edukativni paneli, jednostruke klackalice kao i sigurnosne jednostruke klackalice.

 

Park je osvijetljen modernom LED rasvjetom tako da će se moći koristiti i noću.

 

Preostalo je još postavljanje novih klupa i kanti za otpatke, te gumene podloge koja će obezbijediti sigurnost mališanima tokom igre.

 

Sam park, smješten preko puta Bosanskog kulturnog centra, je imenovan 2019. godine po partizanskoj heroini iz Drugog svjetskog rata. Jelena Vitas je tragično stradala u logoru Jasenovac od ustaškog terora krajem 1944. godine.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti