Položeno cvijeće u spomen na tragično nastradale bebe Dječijeg doma Bjelave

Petnaest godina je prošlo otkako je 2007. godine u požaru koji je izbio na trećem spratu KJU "Dom za djecu bez roditeljskog staranja" (Dječiji dom "Bjelave") smrtno stradalo šest beba (četiri dječaka i dvije djevojčice), štićenika ove ustanove.

Tog tragičnog dana nastradali su: Bostandžija Medina, Akmadžić Al'Dina–Dalal, Čustović Amin, Šabanović Džemal, Pejanović Damir, Krasnići Faik, svi rođeni 2006. godine. 

 

U povodu obilježavanja 15. godišnjice tragično stradalih beba u Dječjem domu "Bjelave" na Gradskom groblju „Vlakovo“ predstavnici Kantona Sarajevo, Gradske uprave te Općine Centar zajedno sa uposlenicima Doma Bjelave u petak, 22. aprila 2022. godine polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali su dužnu počast nedužno nastradalima u ovoj velikoj tragediji.

 

U ime načelnika Općine Centar Srđana Mandića, cvijeće je položila njegova pomoćnica za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević. Cvijeće su također položili i vijećnici Općinskog vijeća Centar Dragan Stevanović i Hidajet Porić.

 

-Od tog tragičnog događaja menadžment Doma na Bjelavama je povećao ulaganje u sigurnosne sisteme. Puno je uloženo u sam vatrodojavni sistem te sistem grijanja. U posljednje vrijeme radimo na transformaciji Doma gdje pravimo manje porodične domove i stambene jedinice u zajednici gdje smještamo manje grupe djece. Na ovaj način smanjujemo broj djece u kolektivnom smještaju koji sam po sebi nosi veći rizik. Dom na Bjelavama ima 77 štićenika, kao i sedam punoljetnih studenata koji su briga Doma na Bjelavama dok traje njihovo redovno školovanje, objasnio je direktor Tarik Smailbegović.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti