3.000 MARAKA ZA SABORNU CRKVU

Načelnik Mandić posjetio mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma

Pred predstojeći veliki pravoslavni praznik Vaskrs načelnik Općine Centar Srđan Mandić je zajedno sa pomoćnicom načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević posjetio mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma u sjedištu njegove mitropolije gdje je smještena i Saborna crkva Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Prilikom posjete Sabornoj crkvi u Sarajevu, jednom od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu, načelnik Mandić je mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu uručio zaključak o donaciji finansijskih sredstva za obilježavanje 150. godišnjice od osvećenja Saborne crkve.

Mandić je iskoristio priliku te uputio najiskrenije čestitke povodom Vaskrsa mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu i svim pravoslavnim vjernicima u Bosni i Hrcegovini.

- Općina Centar Sarajevo tradicionalno pruža finansijsku podršku vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini za obnovu, sanaciju, rekonstrukciju i izgradnju vjerskih objekata, te realizaciju programskih aktivnosti i obilježavanje praznika. Komisija Općinskog vijeća za odnose sa vjerskim zajednicama dala je prijedlog da se izdvoje finansijska sredstva za obilježavanje značajnog jubileja što smo podržali sa velikom radošću, kazao je Mandić.

Mitropolit dabrobosanki Hrizostom zahvalio se načelniku Mandiću na posjeti i donaciji finansijskih sredstava za obilježavanje 150. godišnjice osvećenja Saborne crkve.

- Saborna crkva Presvete Bogorodice najveća je pravoslavna bogomolja u Sarajevu i jedan od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu. Odluka o njenoj gradnji donijeta je početkom 1854. godine, pojasnio je mitropolit dabrobosanki Hrizostom te naglasio da je međusobno uvažavanje i poštovanje, te pomaganje, jedini ispravan put

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti