Privode se kraju radovi na izgradnji objekta Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa saradnicima obišao je gradilište u parku Kemal Monteno na lokaciji nekadašnje Austrijske kuće, preko puta naselja Ciglane, gdje su u toku završni radovi na izgradnji objekta u kojem će biti smještena Evropska kuće kulture i nacionalnih manjina.

Budući da se radi o velikoj investiciji realizacija navedenog projekta se radi u fazama.

 

Na osnovu okvirnog sporazuma predviđeno je da za realizaciju kompletnog projekta bude izdvojeno 2.842.788 KM, te za potrebe nadzora projekta 21.320 KM. Većinu sredstava je obezbijedila Općina Centar dok su dijelom projekat sufinansirale Gradska uprava u iznosu od 50.000 KM, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo 500.000 KM, dok je Federalno ministarstvo pravde izdvojilo 100.000 KM.

 

- U toku realizacije projekta nakon što je izgrađena kompletna konstrukcija objekta sa temeljenjem, konstrukcija za podrumsku i prizemnu etažu, te čelična konstrukcija u kombinaciji sa lameliranim drvetom za sprat, bravarija na spratu, te staklene površine, urađena je hidroizolacija, keramičarski, molersko-farbarski i fasaderski radovi, elektro instalacije, podopolagački radovi, te ugradnja komunikacijske mreže, video nadzora, vatro-dojavnog, protuprovalnog i ventilacijskog sistema. U toku su završni radovi na unutrašnjem uređenju, priključenje na komunalnu infrastrukturu nakon čega predstoji vanjsko uređenje, pojasnili su iz građevinske firme „Džekos“ d.o.o. Sarajevo, koja je nakon provedene tenderske procedure odabrana kao najpovoljniji izvođač radova.

 

Načelnik Mandić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim tokom radova te naglasio da vjeruje kako će novoizgrađeni objekat biti mjesto okupljanja sugrađana.

 

Podsjećamo, Općina Centar Sarajevo je u saradnji sa Asocijacijom arhitekata u BiH provela proceduru izbora najboljeg arhitektonskog rješenja, a nagrađeni idejni projekat je rad arhitekata Ilme i Zejda Kobilice, koji su sa svojim idejnim rješenjem pod nazivom „Brick Line“ osvojili prvo mjesto.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti