Održana prezentacija idejnog rješenja parka Juraja Neidhardta

U prostorijama Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu održana je prezentacija idejnog rješenja parka Juraja Neidhardta koji se nalazi na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička, u obuhvatu Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu.

Prezentaciju je održalo stručno osoblje ovog fakulteta koje je predvodio dekan prof. dr. Erdin Salihović. U ime Općine Centar prezentaciji su prisustvovali načelnik Srđan Mandić, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i investicije Eldina Šehović i šefica Odsjeka za prostorno planiranje Selma Islambegović.

 

Dekan Salihović predstavio je viziju budućeg izgleda parka Juraja Neidhardta, koji je dobio ime prema jednom od najvećih arhitekata prošlog stoljeća.

 

-Veliki dio parka trenutno zauzima stacionarni saobraćaj što želimo promijeniti. Potencijal parka je mnogo veći od njegove trenutne iskorištenosti. Lokalitet parka predstavlja svojevrsnu raskrsnicu velikog broja građana koji se svakodnevno kreću ovim prostorom. Realizacijom projekta potpuno bi se promijenila slika ovog dijela grada. Nakon prezentacije idejnog rješenja, slijedi izrada idejnog, izvedbenog i glavnog projekta, a ono što je najvažnije je obezbijediti finansijska sredstva za realizaciju projekta. Budući da se radi o ozbiljnoj investiciji nadamo se da će institucije imati sluha i finansijski podržati  realizaciju projekta, pojasnio je Salihović te načelniku Mandiću uručio zahvalnicu dekana za uspješnu saradnju sa Arhitektonskim fakultetom, a koju je jednoglasno izglasalo Vijeće fakulteta.

 

Načelnik Mandić naglasio je da Općina Centar svesrdno podržava projekte koji za cilj imaju uređenje javnog prostora koji će biti na raspolaganju našim sugrađanima.

 

-Investicija je zaista ozbiljna, ali vjerujem da u saradnji sa Kantonom Sarajevo i resornim ministarstvima možemo ovo idejno rješenje dovesti do realizacije. Sjećam se da smo o ovoj ideji razgovarali dok sam bio u Vladi Kantona Sarajevo i raduje me da sada imamo idejno rješenje tog prostora. Realizacija ovog projekta je interes lokalne zajednice i mi ćemo to rado podržati projekat, naglasio je Mandić.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti