Osiguran prevoz za 274 učenika Osnovne škole „Nafija Sarajlić“

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić održao je danas sastanak sa ministrom saobraćaja Kantona Sarajevo Adnanom Štetom na temu vanlinijskog prevoza za učenike Osnovne škole „Nafija Sarajlić".
Osiguran prevoz za 274 učenika Osnovne škole „Nafija Sarajlić“

Na sastanku je dogovoreno da se na osnovu Sporazuma o zajedničkoj saradnji koji je zaključen između Općine Centar i Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo osigura prevoz za 274 učenika Osnovne škole „Nafija Sarajlić“. Na godišnjem nivou za prevoz učenika ove škole potrebno je izdvojiti 140.000 maraka.

 

Stanovnici mjesnih zajednica „Betanija“ i „Nahorevo“ već duži vremenski period negoduju zbog neredovnog prevoza zbog čega najviše ispaštaju učenici sa ovog područja koji pohađaju Osnovnu školu „Nafija Sarajlić".

 

Kako bi se riješio dugogodišnji problem redovnog vanlinijskog prevoza do škole Općini Centar su se sa zahtjevom obratili direktorica škole Aida Petković i Vijeće roditelja.

 

Kako je navedeno u zahtjevu, školsko područje obuhvata padinske dijelove grada pa su i redovne linije gradskog prevoza često obustavljene ili neredovne.

 

-Škola broji 274 učenika koji imaju potrebu za prevozom do škole. Od ukupnog broja 184 učenika koriste prevoz iz Nahoreva, a 90 učenika prevoz sa Poljina, navodi se u zahtjevu.

 

Načelnik Mandić je nakon niza održanih sastanaka naglasio da će, uvažavajući probleme, prije svega najmlađih sugrađana, Općina izdvojiti sredstva kako bi se riješio prevoz đaka, a da će resorno ministarstvo refundirati troškove.

 

-Iako prevoz nije u našoj nadležnosti ne možemo dozvoliti da se mališanima onemogući odlazak u školu. Raduje me da smo u saradnji sa Ministarstvom dogovorili rješenje problema naših najmlađih sugrađana, poručio je Mandić.

 

-Velikih izazova imamo u javnom prevozu i na sve načine pokušavamo promijeniti postojeće stanje. Ozbiljnu situaciju smo imali sa prevozom u ovoj školi, tako da smo morali pronaći alternativu uvođenjem vanlinijskog prevoza. U narednom periodu nas očekuje poboljšanje po pitanju javnog prevoza u svim općinama, istakao je nakon sastanka ministar Šteta.

 

Sastanku su prisustvovale i pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević i vijećnica Belma Kapo.

 

Iako nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, Općina Centar Sarajevo godinama iz svog budžeta izdvaja sredstva kako bi obezbijedila besplatan prevoz za učenike osnovnih škola koji stanuju na većoj udaljenosti od škole, a gdje nemaju uspostavljene odgovarajuće saobraćajne linije javnog gradskog prevoza.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti