Obilježen Svjetski dan Roma u školi „Hasan Kikić“

Likovnom kolonijom „Budi moj prijatelj“ u prostorijama Osnovne škole „Hasan Kikić“ obilježen je 8. april, Svjetski dan Roma, a u cilju očuvanja njihovog kulturnog i nacionalnog identiteta, promocije socijalne inkluzije sa akcentom na važnost obrazovanja.

Škola „Hasan Kikić“ nalazi se u blizini najstarijeg romskog naselja u Kantonu Sarajevo. Od njenog osnivanja, značajan broj učenika čine i učenici iz reda romske populacije. Izuzetno je bitno da se očuva, ne samo romski jezik, nego i kultura i tradicija, ali i da se motivišu roditelji na redovno pohađanja nastave djece kao osnovnom uslovu za poboljšanje socio-ekonomskog i kulturnog statusa Roma, te njihove integracije u društvo.

 

Ovakvim aktivnostima nastoji se doprinijeti boljoj integraciji djece multikulturalnih i drugih posebnosti u redovno obrazovanje kako bi gradili mrežu podrške za svako dijete.

 

Obilježavanje ovog datuma je veoma važno, jer svima treba biti podsjednik na važnost zadržavanja djece unutar sistema odgoja i obrazovanja. Današnji dan je prilika da se podsjetimo bogate romske historije, kulture i naslijeđa, ali i da stvaramo kvalitetnije pretpostavke za integraciju romske populacije u društvo, osiguravajući jednak pristup kvalitetnom obrazovanju za svako dijete – istakao je Almir Pleh, direktor škole.

 

Šefica Odsjeka za sport i kulturu iz Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Amra Hašimbegović Vučković obratila se prisutnima u ime općinskog načelnika Srđana Mandića i čestitala Svjetski dan Roma navodeći da se upravo različitosti i brojnost kultura naših građana ističe kao naše najveće bogatstvo.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti