Za Odgojni centar Kantona Sarajevo izdvojeno 5.000 KM

Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Jasminom Fazlić posjetio je Javnu ustanovu „Odgojni centar Kantona Sarajevo“ gdje je sa direktorom Midhatom Kerlom potpisao protokol o donaciji finansijskih sredstava.

Sredstva u iznosu od 5.000 maraka su izdvojena za sufinansiranje nabavke neophodne opreme, a u cilju pružanja boljih usluga korisnicima i unaprjeđenju rada Odgojnog centra.

 

Načelnik Mandić naglasio je da Općina Centar snažno podržava ustanove koje se bave socijalnom zaštitom.

 

-Zajedničkim snagama moramo jačati segment socijalne zaštite, a Općina Centar će, u skladu sa raspoloživim sredstvima, nastaviti sa finansijskom ali i svakom drugom vrstom pomoći Centru, istakao je Mandić.

 

Direktor Kerla zahvalio je načelniku Mandiću na donaciji koja je od velikog značaja za Centar i aktivnosti koje realiziraju.

 

Odgojni centar Kantona Sarajevo je kantonalna javna ustanova u oblasti socijalne zaštite. Djelatnost Centra se odnosi prije svega na izvršavanje odgojne mjere upućivanja u odgojni centar, izrečene od strane nadležnog suda maloljetnom počiniocu krivičnog djela, na način propisan zakonom. U Centru se vrši dijagnostika i opservacija maloljetnih osoba tokom sudskog postupka prema naredbi nadležnog tužiteljstva ili suda, osigurava prihvat i privremeni smještaj maloljetnih osoba tokom pripremnog postupka, ukoliko o tome odluči nadležni sud. Također, u Centru se vrši zbrinjavanje djece do 18 godina starosti koja se nalaze u riziku, kroz fizički odvojenu organizacionu jedinicu ove ustanove koja vrši i poslove dnevnog zbrinjavanja.

 

Pored navedenog, Centar provodi sekundarnu prevenciju kroz realizaciju individualnih preventivnih tretmana sa djecom i maloljetnicima koji ispoljavaju društveno neprihvatljivo ponašanje.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti