Načelnik Mandić čestitao Svjetski dan Roma

Povodom Svjetskog dana Roma koji se obilježava 8. aprila, načelnik Općine Centar Srđan Mandić uputio je čestitku svim pripadnicima romske nacionalne manjine u Općini Centar.
Načelnik Mandić čestitao Svjetski dan Roma

Svjetski dan Roma obilježava se kako bi se ukazalo na probleme i predrasude s kojima se Romi, kao najveća nacionalna manjina u Europi, svakodnevno suočavaju. Općina Centar godinama, u okviru svojih mogućnosti, pomaže romsku zajednicu na području Centra. Realizacijom mnogobrojnih aktivnosti nastojimo poboljšati položaj romske nacionalne manjine.

 

–Želja rukovodstva Općine Centar je da nastavi proces uključivanja Roma u sve segmente društvenog života, omogući njihovu potpunu ravnopravnost i pruži im jednake mogućnosti po pitanju obrazovanja, zapošljavanja kao i u ostvarenju kulturnih i manjinskih prava, stoji u čestitci koju je uputio načelnik Mandić.   

 

Svjetski dan Roma obilježava se od Prvog kongresa Roma, održanog 8. aprila 1971. godine u Londonu, što je zasigurno jedan od najvažnijih događaja u historiji romskog naroda. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni, a rezultiralo je i proglašenjem službenog romskog jezika, kao i službenim prihvaćanjem naziva „Rom“, što na romskom jeziku znači čovjek.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti