FINANSIJSKA PODRŠKA DOMU

Načelnik Mandić posjetio Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba

Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Jasminom Fazlić posjetio je Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba gdje je sa direktorom ove ustanove Hazimom Durmiševićem potpisao protokol o donaciji finansijskih sredstava.

Sredstva u iznosu od 5.000 maraka su izdvojena kako bi se poboljšali uslovi boravka i socijalno zdravstvenog zbrinjavanja osoba sa invaliditetom s naglaskom na psihosocijalnu rehabilitaciju korisnika.

 

Načelnik Mandić kazao je da Općina Centar iskazuje poseban senzibilitet prema ustanovama koje se bave socijalnim i zdravstvenim zbrinjavanjem osoba sa invaliditetom i drugih osoba.

 

- U skladu sa raspoloživim sredstvima, Općina Centar će i u budućnosti nastaviti sa finansijskom ali i svakom drugom vrstom pomoći i podrške Domu. Namjera lokalne zajednice je da u budućnosti učini maksimalne napore kako bi se segment socijalne i zdravstvene zaštite osnažio, budući da sistemska rješenja na višim nivoima najčešće izostaju. Ulaganje u zdravstveni i obrazovni sistem je investicija koja je u potpunosti opravdana, i budite sigurni da ćete u nama uvijek imati oslonac i podršku, pojasnio je Mandić.

 

Direktor Durmišević upoznao je načelnika sa aktivnostima koje se realiziraju u Domu, te ukratko iznio probleme sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu.

 

- Trenutno je u Domu smješteno 170 korisnika. Naše osoblje predano radi kako bi se našim korisnicima pružila adekvatna usluga. Donacija Općine Centar će doprinijeti poboljšanju uslova boravka i socijalno zdravstvenom zbrinjavanju osoba sa invaliditetom. Iskreno se nadam da će Općina Centar i u narednom periodu finansijski pomagati rad ove ustanove, naglasio je Durmišević te načelniku Mandiću uručio zahvalnicu za uspješnu saradnju i podršku u radu.

 

Nakon potpisivanja protokola o donaciji načelnik Mandić obišao je korisnike Doma i razgovarao s njima o uslovima boravka u Domu.

 

 Osnovna djelatnost Doma je socijalno i zdravstveno zbrinjavanje odraslih osoba sa poteškoćama, među kojima je veći broj osoba sa trajnim smetnjama u fizičkom ili psihičkom razvoju, te osoba sa specifičnim oboljenjima, ukoliko ne postoje osnovni uslovi za njihov smještaj u vlastitoj ili drugoj porodici, a nije im neophodno bolničko liječenje ili je ono završeno. Korisnicima se pružaju usluge stalnog stanovanja, prehrane, brige o zdravlju, njege, stručnog socijalnog rada, psihosocijalne pomoći i podrške, radno-kreativne i sportsko-rekreativne aktivnosti, te brojna kulturno-zabavna događanja.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti