IZDVOJENO 309.454 KM

Potpisani ugovori za finansiranje projekata boračkih udruženja

U velikoj sali Općine Centar danas je upriličeno potpisivanje ugovora sa predstavnicima deset boračkih organizacija o finansijskoj podršci Općine za implementaciju projekata, a u okviru kontinuirane brige o boračkoj populaciji.

Ugovore sa predstavnicima boračkih organizacija potpisao je načelnik Općine Centar Srđan Mandić, a potpisivanju su prisustvovali predsjedavajući Općinskog vijeća Sejad Đozo, vijećnici Hidajet Porić i Velija Katica, te predstavnici Komisije za boračka pitanja na čelu sa predsjednicom Suadom Pašić.

 

Podsjećamo da je krajem prošle godine Općina Centar raspisala javni poziv organizacijama boračke populacije sa područja općine Centar za predaju prijedloga projekata koji će biti finansirani/sufinansirani iz budžeta Općine Centar Sarajevo u 2022. godini.

 

Nakon završenog bodovanja projektnih prijedloga pristiglih na Javni poziv, a na prijedlog Komisije za ocjenu i odabir projekata udruženja boračke populacije, općinski načelnik Srđan Mandić je donio Odluku o raspodjeli novčanih sredstava organizacijama boračke populacije, u ukupnom iznosu od 309.454,20 KM, koja će biti dodjeljena kvartalno.

 

Prilikom potpisivanja ugovora načelnik Mandić je istakao opredjeljenje lokalne zajednice da podržava projekte koji doprinose poboljšanju kvaliteta života pripadnika boračke populacije kao i njegovanje tradicija odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine.

 

-Na početku mog mandata u razgovoru sa predstavnicima Koodinacije boračkih udruženja istakao sam želju da se sredstva namijenjena boračkoj populaciji uvećaju. Ove godine smo to i uspjeli. Nastojat ćemo da i putem Komisije za poslove iz stambene oblasti pomognemo borcima koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Pripadnici boračke populacije su heroji koji su odbranili našu jedinu domovinu i obavezali nas da nikada ne zaboravimo njihov neizmjerni doprinos slobodnoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini. Svi mi koji smo preživjeli strahote devedesetih godina moramo preuzeti takvu vrstu obaveze i moramo ih poštivati zbog djela koja su napravili, istakao je načelnik Mandić.

 

Predsjedavajući Đozo naglasio da će Općinsko vijeće i u narednom periodu kontinuirano podržavati boračka udruženja

 

-Želio bih se zahvaliti predstavnicima boračkih udruženja na razumijevanju, pozvati vas na zajedništvo u ovim turbulentnim vremenima. Ono što sam sa vama i ranije razgovarao je da mi očekujemo više projekata gdje ćemo moći angažovati pa i zaposliti što više pripadnika boračke populacije, kazao je Đozo.

 

Predsjednica Komisije za boračka pitanja Suada Pašić upoznala je prisutne o novom načinu dostavljanja izvještaja o utrošku sredstava, a u cilju što transparentnijeg trošenja budžetskih sredstava.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti