Gorska služba spašavanja dobila novu opremu za spašavanje

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić, koji je ujedno i komandant Općinskog štaba civilne zaštite, je zajedno sa svojim pomoćnikom za civilnu zaštitu Farukom Efendićem posjetio pripadnike Gorske službe spašavanja – stanica Sarajevo.

Ovom prilikom je zajedno sa predsjednikom udruženja Dženadinom Veladžićem potpisao ugovor o primopredaji opreme pripadnicima ove službe u vrijednosti nešto više od 49.000 KM sredstava koja su izdvojena iz općinskog budžeta.

 

Načelnik Mandić je istakao da pripadnici Gorske službe spašavanja zaslužuju podršku i pomoć za posao koji obavljaju.

 

– Zahvalni smo vam na svakoj intervenciji spašavanja naših sugrađana i stoga sam svjestan da sva nabavljena oprema za vaše potrebe je dobro iskorišten novac naših sugrađana, izjavio je načelnik Mandić. 

 

– Ova nabavljena oprema će nam poslužiti da profesionalno djelujemo u poslovima spašavanja sa visina, u prirodi, na vodi i pod vodom. Otkako smo formirani u ovoj općini do sada smo dobili oko 60% potrebne opreme, što nas čini najopremljenijom jedinicom za spašavanje u našoj državi. U planu nam je nabavka  opreme za spašavanje na vodi i pod vodom te šatora i vreća za spavanje, kao i jednog kombi vozila, objasnio je Veladžić.

 

Načelnik Mandić dodao je, da će u mjeri u kojoj to bude moguće, Općina Centar pomoći u nabavci vozila za potrebe Gorske službe spašavanja.

 

Od sveukupnog broja intervencija ove službe za spašavanje u Kantonu Sarajevo polovina toga je na području općine Centar, stoga je opravdana odluka da se formira posebno odjeljenje za zaštitu i spašavanje u općini Centar koje broji 20 pripadnika.

 

Primopredaja nabavljene opreme predstavlja nastavak dobre saradnje između i Gorske službe spašavanja, koja obilježava 70 godina od osnivanja u BiH i Općine Centar koja je, između ostalog, nabavila i terensko vozilo Toyota Land Cruiser za potrebe službe za spašavanje.

 

Ukoliko građani trebaju pozvati pripadnike Gorske službe spašavanja – stanica Sarajevo mogu nazvati na broj dežurnog telefona 062/654-456 ili pozvati operativni Centar veze civilne zaštite na broj 121 koji prosljeđuje poziv Gorskoj službi spašavanja.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti