Općina Centar sufinansira stipendiranje djece boračke populacije i civilnih žrtava rata

U budžetu Općine Centar i ove godine su obezbijeđena finansijska sredstva za projekat sufinansiranja stipendiranja i školovanja djece boračke populacije i civilnih žrtava rata.

Tim povodom je općinski načelnik Srđan Mandić posjetio sjedište Fonda Kantona Sarajevo za stipendiranje i školovanje djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila - žrtava rata „Ikre“ gdje je sa direktorom Fonda Smajom Halilovićem potpisan ugovor o realizaciji granta za pomenuti projekat. Potpisanim dokumentom iz općinskog budžeta biće izdvojeno 5.000 KM za sufinansiranje stipendiranja i školovanja.

Načelnik Mandić naglasio je da je ulaganje u obrazovanje najisplativija insvesticija.

- S obzirom na kontinuitet vašeg rada planiramo za ovu namjenu u rebalansu budžeta Općine Centar, a koji će biti predložen na aprilskoj sjednici Općinskog vijeća, izdvojiti dodatna finansijska sredstva, objasnio je načelnik nakon potpisivanja ugovora.

Fond Kantona Sarajevo za stipendiranje i školovanje djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila - žrtava rata „Ikre“ djeluje stipendije posljednjih 30 godina i preko njega se putem finansijske podrške kantonalnog ministarstva stipendira 1930 učenika i studenta, dok za njih 300 sredstva obezbjeđuju drugi nivoi vlasi među kojima je i Općina Centar.

-S obzirom na velike troškove master studija, a posebno doktorata, od septembra ove godine planiramo stipendirati i ove dvije kategorije, kazao je Halilović.

Prema odredbama potpisanog ugovora Fond „Ikre“ ima obavezu da najkasnije do 31. decembra 2022. godine Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar dostavi finansijski izvještaj o namjenskom utrošku odobrenih sredstava iz općinskog budžeta. Osim stipendiranja i školovanja djece boračke populacije i civilnih žrtava rata Fond Ikre također obezbjeđuje i besplatnu užinu za ove kategorije i dodatnu edukaciju kao i ljetovanje djece.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti