POSJETA NAČELNIKA MANDIĆA

Džamija Magribija ljepotica koja krasi općinu Centar

Pred predstojeći ramazan koji sa akšamom započinje večeras načelnik Općine Centar Srđan Mandić je zajedno sa vijećnicom Belmom Kapo i pomoćnicom načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević posjetio džamiju Magribija na Marijin dvoru gdje ih je ugostio imam džamije Ahmed Skopljak.

Ova ljepotica, koja predstavlja unikat arhitekture koji krasi centralni dio općine Centar od 16. vijeka a njen puni naziv je Džamija šejha Magribije, teško je oštećena tokom protekle agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade Sarajeva.

 

– Uz pomoć naših džematlija i donatora uspjeli smo obnoviti tepihe u džamiji i rasvjetu. Sada smo pokrenuli akciju prikupljanja finansijskih sredstava za obnovu mimbera. Također smo uradili projekat obnove drvene galerije, za koju je potrebno više finansijskih sredstava za što nam treba pomoć institucija poput Općine Centar, objasnio je imam Skopljak svojim gostima.

 

Načelnik Mandić je svom domaćinu i muslimanima zaželio lijep mjesec ramazan i da ga provedu u što boljem zdravlju.

 

- Ova džamija za mene ima poseban značaj, jer se nalazi u mom bližem komšiluku i ovakav dragulj arhitekture ne smijemo pustiti da propada. Općina Centar će, u skladu sa svojim mogućnostima, uvijek pomagati obnovu vjerskih objekata posebno kada se radi o nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine. Spremni smo finansirati obnovu drvene galerije u ovoj džamiji, kao i obnovu hajr česme koja se nalazi pored ovog vjerskog objekta, kazao je načelnik tokom svoje posjete.

 

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti