Za socijalno ugrožene građane preko 60 godina starosti

Umjesto 50 KM svakog mjeseca će biti uplaćivano po 70 maraka

Općina Centar izdvaja značajna sredstva za pomoć socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

 U stalnoj komunikaciji sa korisnicima traže se novi modeli i načini da se pomogne što adekvatnije većem broju ugroženih.

Tako je pored povećanja izdvajanja za boračke i socijalne kategorije, uvođenja u prava dodatnog broja korisnika Općina Centar iznašla mogućnosti da poveća i sredstva za stalnu socijalnu pomoć licima preko 60 godina starosti bez primanja.

 Stalna novčana pomoć za kupovinu hljeba i mlijeka je projekat koji datira od 2010. godine. Naime, tada su počela izdvajanja novčanih sredstava u budžetu Općine Centar za osobe treće životne dobi, a do danas iznos novčane pomoći koji je tada određen, nikada nije uvećan i iznosio je 50 KM po korisniku mjesečno.

Uzimajući u obzir da su pomenuta lica na margini zbog godina starosti, prihoda, često narušenog zdravstvenog stanja, ali i rasta cijena osnovnih životnih namirnica, Općina Centar Sarajevo povećava  stalnu socijalnu pomoć licima preko 60 godina starosti bez primanja sa 50 KM na 70 maraka.

 Budžetom za ovu namjenu u 2022. godini izdvojeno je 260.000 KM za penzionere i 40.000 KM za lica preko 60 godina bez redovnih primanja.

Primjena ove odluke počet će od aprila mjeseca.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti