Obilježen Dan reintegracije općine Centar

Povodom obilježavanja 26. godišnjice od reintegracije dijelova sarajevske općine Centar: Pionirske doline, Nahoreva, Šipa, Betanije i Mrkovića, koji su bili okupirani tokom agresije 1992-1995. godine, u Općini je danas upriličeno druženje učesnika tih dešavanja sa predstavnicima Općine Centar.

 Nakon toga, položeno je i cvijeće na spomen obilježje "2. maj".

Druženju sa predstavnicima boračkih organizacija i polaganju cvijeća u ime Općine Centar su prisustvovali predsjedavajući Općinskog vijeća Sejad Đozo, dopredsjedavajuća Ira Adilagić, vijećnici Velija Katica, Mehmed Muharemović, Hidajet Porić i Samir Fazlić.

Predsjedavajući Đozo je, ovom prilikom, kazao kako je ovo veoma značajan dan za Općinu Centar, te da će svakako biti uvršten u kalendar bitnih datuma za odbranu naše zemlje.

-Bio sam aktivni sudionik reintegracije. Zajedno sa svojom jedinicom sam se tada brinuo i nadzirao njen proces, kako se ne bi desio niti jedan incidenta. Iako situacija nije bila sjajna, sve je proteklo u najboljem redu, kazao je predsjedavajući Đozo.

Vijećnik Katica je naglasio da je obilježavanje godišnjice reintegracije posebno značajno zbog mladih ljudi, kojima je potrebno pojasniti šta znači ovaj datum i istači njegov značaj, posebno u kontekstu odbrane naše jedine domovine BiH, svakog njegov dijela, ali i borbe za opstanak svih nas, ali i naših budućih pokoljenja.

A vijećnik Muharemović se prisjetio dešavanja iz te davne, teške prve postratne 1996. godine.

- Tada sam bio dijete. Zatekli smo potpuno uništene domove, bez infrastrukture potrebne za život, sa sjetom i primjetnom tugom se sjećao tih teških dana vijećnik Muharemović.

Obilježavanju Dana reintegracije općine Centar prisustvovale su i Suada Pašić, predsjednica Komisije za boračka pitanja i Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti