Održana ReLOaD2 konferencija

„Civilno društvo i lokalne samouprave – partnerstva za lokalnu demokratiju na Zapadnom Balkanu“

U Sarajevu je 8. i 9. marta održana Prva ReLOaD2 konferencija na temu „Civilno društvo i lokalne samouprave – partnerstva za lokalnu demokratiju na Zapadnom Balkanu“ na kojoj su učestvovali predstavnici Evropske unije i UNDP-a, kao i predstavnici ministarstava i institucija nadležnih za saradnju sa OCD, jedinica lokalne samouprave i OCD iz IPA korisnica koje su dio projekta: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija.

 Na  konferenciji je bilo omogućena razmjena iskustava vezana za partnerstvo lokalnih samouprava i civilnog društva, odnosno rezultata koji proizilaze iz tog partnerstva kao i pitanja transparentnosti na lokalnom nivou kroz isplatu javnih sredstava za civilno društvo.

 Jedan od govornika na panel diskusiji bila je i Jasmina Fazlić, pomoćnica općinskog načelnika, koja je bila dio prethodne projektne faze ReLOaD-a,  kada je Općina Centar Sarajevo odabrana kao šampion u oblasti transparentnog finansiranja civilnog društva iz općinskih/gradskih budžeta.

Fazlić se osvrnula na period prije pristupanja ReLOaD projektu 2017. godine, zatim na poteškoće za Općinu Centar Sarajevo pojavom pandemije COVID-19, koju je ova lokalna zajednica prevazilazila u saradnji sa OCD koje su se stavile na raspolaganje. Spomenute i dobre prakse saradnje su rezultirale projektima poput „Pozorište bez prepreka“, ali i formiranje četiri Centra za zdravo starenje koje vode OCD.

- Velika pažnja je posvećena pripadnicima boračkih organizacija, gdje naša lokalna zajednica ulaže izuzetne napore kako bi pomogla i educirala i tu kategoriju našeg društva. Tako danas imamo boračke organizacije koje su uz našu podršku uspjele da realizuju dobre projekte, naglasila je Fazlić.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti