Komisija za zaštitu ljudskih prava i ravnopravnost spolova čestitala 8. mart

Promjene počinju od lokalnih zajednica

Međunarodni dan žena obilježava se 8. marta svake godine.


1910. godine održana je prva međunarodna ženska konferencija u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale, te ustanovila „Međunarodni dan žena“ na prijedlog slavne njemačke socijalistkinje Clare Zetkin. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.
Nastao je kao inicijativa socijalističkih organizacija u razdoblju prije Prvog svjetskog rata u borbi za jednakost, pravo glasa kao i emancipaciji žena.


Iako statistike pokazuju da i u 21. vijeku prava žena u svijetu nisu izjednačena sa pravima muškaraca, podsjećamo da žena ne treba biti u centru pažnje samo jedan dan u godini, već svih 365 dana, jer bez jakih i uspješnih žena nema ni jake države.

Komisija za zaštitu ljudskih prava i ravnopravnost spolova Općine Centar podsjeća da promjene počinju od lokalnih zajednica, porodice, prijatelja, komšija, te pozivaju sve građanke koje imaju prebivalište na području općine Centar da se slobodno jave Komisiji ukoliko smatraju da su njihova osnovna ljudska prava narušena ili ugrožena.

SRETAN 8. MART !

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti