Obilježen 1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Povodom Dana nezavisnosti BiH, u utorak, 1. marta 2022. godine, predstavnici svih nivoa vlasti, boračkih udruženja i udruženja građana položili su cvijeće na šehidsko mezarje Kovači i spomen-obilježja čime su odali počast svim šehidima i poginulim braniteljima.

U ime Općine Centar, obilježavanju ovog značajnog datuma iz naše historije, prisustvovali su općinski načelnik Srđan Mandić zajedno sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Sejadom Đozom, dopredsjedavajućom Irom Adilagić, te vijećnicima.

 

Prema utvrđenom protokolu delegacije su prvo prisustvovale svečanom podizanju zastave Bosne i Hercegovine na brdu Hum, nakon čega je položeno cvijeće ispred spomen-obilježja na Kovačima, kao i pored mezara rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH.

 

Nakon toga delegacije su položile cvijeće, te odale dužnu počast ubijenim tokom dva protekla rata ispred spomen-obilježja „Vječna vatra“ i Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, kao i ispred mezarja ubijenim policajcima u Velikom parku.

 

Prema protokolu delegacije su također obišle i Spomen-park na Vracama, kao i spomen-obilježje „Novi Grad“. 

 

Prvi mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine od 1992. godine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Na referendumsko pitanje „Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“ većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana.

 

Na referendum je izašlo 64,31% građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih 99,44%. Na osnovu rezultata referenduma Evropska zajednica je 6. aprila 1992. priznala BiH kao nezavisnu državu, a dan kasnije to su učinile i Sjedinjene Američke Države. Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Ujedinjenih naroda.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti