TIM PRAVNOG FAKULTETA UNSA OSVOJIO TAKMIČENJE IZ MEDIJSKOG PRAVA

Načelnik Mandić nagradio pobjednike

Na desetom takmičenju iz medijskog prava za južnu i istočnu Evropu tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je uspio po prvi put u historiji osvojiti ovo takmičenje.

Pravni fakultet su na ovom takmičenju punog naziva „Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition“, predstavljali studenti Enida Dučić, Din Buljević, Abela Rastoder i Selma Rajkić, a pripremali su ih asistenti Nasir Muftić i Tahir Herenda. Treća najbolja govornica na ovom takmičenju bila je studentica Abela Rastoder.

 

Tim povodom je u Općini Centar danas upriličen prijem gdje je pobjedničku ekipu ugostio načelnik Srđan Mandić.

 

–Svaki put kada nagrađujemo mlade ljude za njihove uspjehe u meni se budi nada da ćete vi našu domovinu postaviti na zdrave noge. Vi ste dokaz da sva ova priča o promjenama nabolje nema smisla bez mladih i obrazovanih ljudi. Mi ne kreiramo obrazovnu politiku, ali mi kao lokalna zajednica pomažemo u skladu sa našim mogućnostima. Tu spada i stipendiranje nadarenih srednjoškolaca i studenata, a prošle godine smo imali rekordni iznos 618.000 KM za 704 najbolja učenika. Nadam se da ćemo to ponoviti i ove godine, kazao je načelnik Mandić nakon čega je gostima uručio zaključak o isplati nagrade u iznosu od 500 KM za postignute rezultate na održanom takmičenju.   

 

Kako su kazali učesnici, na ovom takmičenju, koje se sastoji od simulacije suđenja iz oblasti medijskog prava i najprestižnije je studentsko takmičenje iz ove grane prava na svijetu, naša ekipa je bila bolja od evropskih univerziteta koji imaju dužu pravnu tradiciju.

 

– Naši studenti su pobijedili u svih pet mečeva koje su imali sa kolegama sa drugih univerziteta, debatujući o hipotetičkom slučaju o uklanjanju sadržaja sa društvenih mreža, predmetu jasno inspirisanom događajima koji su obilježili posljednje predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama. Pred njima je sada nastup na svjetskom takmičenju na Univerzitetu u Oxfordu koje će biti održano u aprilu 2022. godine, također online. Takmičenje će obuhvatiti najbolje svjetske univerzitete iz ove oblasti, a Univerzitet u Sarajevu je pobjedom na regionalnom takmičenju osigurao mjesto među njima, istakli su asistenti Muftić i Herenda.

 

 Osim Univerziteta u Sarajevu na ovom online takmičenju zbog epidemioloških mjera, učestvovalo je još deset univerziteta: Univerzitet u Bukureštu, Univerzitet Lomonosov iz Moskve, ELTE Univerzitet iz Budimpešte, Univerzitet Sapienza iz Rima, Univerzitet u Tirani, National Research University Higher School of Economics iz Moskve, Univerzitet u Ljubljani, Masaryk Univerzitet iz Brna, Univerzitet u Beču.

 

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti