DIJALOG MLADIH I OPĆINE CENTAR

Mladi aktivni učesnici u izradi općinske strategije

Općina Centar Sarajevo je danas u prostorijama Centra kulture i mladih organizovala radionicu pod nazivom „Dijalog mladih i vlasti – u susret Strategiji prema mladima“.

Pomenuta radionica se provodi  u saradnji i uz podršku MAKERS projekta, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Instituta za razvoj mladih KULT, a krajnji cilj je izrada Strategije prema mladima.

 

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je učestvovao radionici i tom prilikom kazao da Općina Centar provodi niz projekata namijenjenih mladima, ali da ova lokalna zajednica želi dodatna unapređenja.

 

-Kroz razne projekte podržavamo mlade, ali želimo da u izradi ovog dokumenta upravo mladi kažu šta trebamo još da uradimo. Ne želimo da nam mladi odlaze iz Bosne i Hercegovine. Naša domovina zaslužuje šansu i molim mlade da joj pruže priliku. Ne možemo reći da ne postoje uređeniji sistemi, ali nigdje nije savršeno. Hajde da mi našu Bosnu i Hercegovinu učinimo što boljom, naglasio je načelnik Mandić.

 

Tokom trajanja radionice prisutni su bili podijeljeni u grupe gdje su mladi imali priliku za razmjenu mišljenja sa predstavnicima institucija vlasti. Grupe su bile podijeljene po oblastima: aktivizam i učešće, slobodno vrijeme, mobilnost i informiranost mladih, socijalna briga i sigurnost mladih, rad, zapošljavanje i samozapošljavanje mladih, te sport i kultura mladih.

 

Dijalog mladih i vlasti model je participativnog procesa u kojem mladi i donosioci odluka kontinuirano sarađuju i zajedno oblikuju preporuke za poboljšanje položaja mladih. Ova aktivnost omogućava civilnom društvu, mladima i drugim partnerima da zajednički identifikuju, promovišu i provode aktivnosti izgradnje povjerenja i jačanja društvene kohezije.

Zaključci i prijedlozi učesnika radionice će biti uvršteni u finalni dokument Strategije prema mladima Općina Centar Sarajevo.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti