U osnovnim školama održan historijski čas povodom godišnjice 105. brigade

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa vijećnikom Samirom Fazlićem prisustvovao je historijskom času u Osnovnoj školi „Safvet beg Bašagić“ organizovanom povodom obilježavanja godišnjice 105. motorizovane brigade. Čas je vodila nastavnica Fatima Džanko.

Historijski čas je započet intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, nakon čega je učenjem Fatihe i minutom šutnje odata počast šehidima i poginulim borcima.

 

Načelnik Mandić je u obraćanju učenicima naglasio da je neophodno obezbijediti stoljeće mira nakon svih ratova na ovim prostorima.

 

-Na nama je da vašoj i budućim generacijama obezbijedimo mir. Djeca trebaju da se takmiče u znanju. Volite se i poštujte međusobno, poručio je učenicima načelnik Mandić.

 

Učenici su se kratkim programom prisjetili boraca 105. motorizovane brigade, a nastavnik Željko Malinović, koji je bio član brigade, prisutnima je govorio kako su nastajale vojne formacije i kako se branilo Sarajevo i Bosna i Hercegovina.

 

-Ne volim djeci pričati o ratu i strahotama, ali moramo ih upoznati šta se dešavalo tokom agresije. Naši heroji iz 105. brigade se nisu spremali za rat. To su bili sportisti, nastavnici, zidari, automehaničari... Međutim, stasali su u heroje koji su odbranili porodice, kućni prag, svoj grad i svoju državu, kazao je nastavnik Malinović.

 

Historijski čas je održan i u ostalim osnovnim školama u općini Centar, te u Centru za slušnu i govornu rehabilitaciju.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti