U toku uspostava i zamjena zemljišne knjige za katastarske općine Sarajevo V i Sarajevo VI

Obavještavamo građane općine Centar Sarajevo da je u toku implementacija projekta ažuriranja podataka katastra i zemljišne knjige o nekretninama na području katastarske Općine Sarajevo V i Sarajevo VI.

Cilj usklađivanja podataka o nekretninama i prava na nekretnine iz katastra i zemljišne knjige je da se uspostave ažurne i međusobno povezane katastarske i zemljišnoknjižne baze podataka prema obliku i površinama parcela novog katastarskog premjera.

 

Pozivaju se sve zainteresirane osobe koje polažu pravo na priznavanje vlasništva ili nekog drugog prava na nekretninama upisanim u gore navedenim katastarskim općinama, da to svoje pravo prijave podneskom u dva primjerka sa popratnom dokaznom dokumentacijom u zemljišnoknjižni ured Općinskog suda u Sarajevu, u suprotnom njihovo pravo na tim nekretninama neće biti uzeto u obzir prilikom uspostave zemljišnoknjižnog uloška.

 

Kroz Projekat sistematskog ažuriranja katastra izvršen je prenos prava vlasništva iz Knjige položenih ugovora u elektronski vođenu zemljišnu knjigu. Stoga se pozivaju svi vlasnici stanova i poslovnih prostora koji su svoje vlasništvo upisali u Knjigu položenih ugovora da provjere prenos svog prava vlasništva iz Knjige položenih ugovora u elektronski vođenu knjigu uvidom u istu.

 

Pozivaju se sve zainteresirane strane da prijave svoja prava i rješavaju imovinsko-pravne odnose jer je to isključivo u njihovom interesu. Prijavom prava zainteresirane strane osiguravaju sudjelovanje u procesu utvrđivanja prava na njihovim nekretninama, dobivanjem rješenja o upisu prava i njegovim provođenjem u elektronski vođenoj zemljišnoj knjizi osiguravaju apsolutnu zaštitu svojih prava.

 

Uvid u elektronski vođenu zemljišnu knjigu, te lična predaja podnesaka sa dokumentacijom moguća je u zemljišnoknjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu u Ulici Šenoina broj 1 svakim radnim danom od 12 do 14 sati.

 

Služba za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina Općine Centar Sarajevo moli građane za saradnju i razumijevanje radi što efikasnije realizacije projekta.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti