Općina Centar nije odgovorna za zastoj u izgradnji Prve transverzale

S ciljem istinitog informisanja javnosti u vezi projekta izgradnje Prve transverzale, a u vezi određenih medijskih natpisa da je Općina Centar Sarajevo zbog objekta u Tešanjskoj ulici obustavila izgradnju, izdajemo sljedeće saopštenje za javnost:

Prije svega želimo istaći da su u tekstu na neargumentiran i neprovjeren način plasirane informacije koje ne odgovaraju stvarnom stanju i ulozi Općine Centar u procesu realizacije projekta izgradnje Prve transverzale. 

 

Naime, Općina Centar Sarajevo je, do spornog objekta u ulici Tešanjska 15, riješila sve imovinsko-pravne odnose i izdala odobrenje za građenje za prvu fazu Prve transverzale.

 

Postupajući po prijedlogu Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Općina Centar je provela postupke i donijela preko 120 rješenja o eksproprijaciji nekretnina koje se nalaze na trasi I transverzale, te i dalje kontinuirano radi na eksproprijaciji preostalih nekretnina za koje je podnesen prijedlog za eksproprijaciju.

 

Kada je u pitanju objekat u ulici Tešanjska 15 nadležna općinska služba je donijela rješenje o eksproprijaciji koje je postalo pravosnažno 21. januara 2021. godine.

 

U postupku određivanja naknade za eksproprisanu nekretninu nije postignut sporazum pred nadležnom službom, pa je kompletan spis, shodno odredbama Zakona o eksproprijaciji FBiH, proslijeđen vanparničnom odjeljenju Općinskog suda u Sarajevu 10.3.2021. godine.

 

Općinski sud je 15.10.2021. godine nadležnoj službi Općine Centar vratio spis da se u postupku eksproprijacije donese dopunsko rješenje u kome je trebalo eksplicitno navesti koji su prateći sadržaji eksproprisanog stambenog objekta, i za koje eksproprisane nekretnine pripada pravo na naknadu.

 

Postupajući po uputama Općinskog suda u Sarajevu služba je po hitnom postupku donijela dopunsko rješenje o eksproprijaciji.   

Na navedeno dopunsko rješenje vlasnik eksproprisane nekretnine je uložio žalbu pa je kompletan spis proslijeđen na nadležno rješavanje Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove, 18.11.2021. godine.

 

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove je donijela 27.1.2022. godine rješenje kojim je žalba vlasnika odbijena kao neosnovana.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti