Obilježen Dan sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva tokom agresije

U povodu 5. februara - Dana sjećanja na sve ubijene i ranjene građane u agresiji u periodu 1992-1995. godine i 28. tužne godišnjice stradanja 68 naših sugrađana na pijaci Markale, Skupština Kantona Sarajevo, Gradsko, te općinska vijeća održali su zajedničku komemorativnu sjednicu u Narodnom pozorištu u Sarajevu, u skladu sa epidemiološkim mjerama.

U ime Općine Centar sjednici su prisustvovali predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo i Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar.

 

Nakon intoniranja državne himne Bosne i Hercegovine, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast žrtvama. Komemorativnu  sjednicu je vodio Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, koji je podsjetio prisutne da je kantonalna Skupština 2007. godine donijela odluku da se 5. februar proglasi Danom sjećanja na sve stradale građane Sarajeva.

 

-Najveći masakr građana Sarajeva u proteklom ratu je odabran kao simbol i obilježavamo ga kao Dan sjećanja na sve nevine građane Sarajeva ubijene tokom opsade Sarajeva. Peti februar 1994. godine je tokom opsade 1992-1995. bio skoro svakog dana, jer je stradalo više od 12.000 građana Sarajeva, od kojih 1.601. dijete - kazao je Okerić.

 

Prisutnima se obratio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić koji se ovom prilikom prisjetio svojih iskustava tokom višegodišnje opsade ovog grada.

 

-Želim podijeliti izraze dubokog poštovanja svima kojima je nasilno život prekinut, jer je vladalo ludilo rata. Zato ne mogu razumjeti ovo ozračje tvrdoglavosti, isključivosti, ne samo kod nas u BiH nego u cijelom svijetu. Oni koji rat priželjkuju, oni će leđa sačuvati, a mali čovjek će biti žrtva mržnje. Samo budala može želiti rat - istakao je Puljić.


 



03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti