Započele pripreme za obilježavanje 29. godišnjice 105. motorizovane brigade

Općina Centar njeguje uspomene na herojski ratni put pripadnika slavne 105. motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Ove godine, vodeći računa o provođenju epidemioloških mjera, planirana je organizacija svečanosti i druženja povodom 18. februara - Dana 105. brigade, čiji su hrabri borci učestvovali u svim bitkama za odbranu Sarajeva od agresije 1992-1995., kao i na mnogim  drugim ratištima širom naše jedine domovine Bosne i Hercegovine.

 

U povodu obilježavanja 29. godišnjice formiranja ove brigade, u četvrtak, 3. februara 2022. godine, održan je prvi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje ove historijski izuzetno značajne godišnjice, a kojeg sačinjavaju predstavnici izvršne i predstavničke vlasti Općine, predstavnici parlamentarnih stranaka koje participiraju u radu Vijeća, Komisije za boračka pitanja, te pripadnici boračkih udruženja iz Centra, kao i predstavnici Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“.

 

Na sastanku kojeg je vodio predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo, i koji je ujedno i predsjednik Organizacionog odbora, dogovoren je okvirni program obilježavanja rođendana 105. brigade.

 

S obzirom na kompleksnost obilježavanja ovakvih manifestacija predstavnici boračkih udruženja su već započeli sa pripremnim radnjama na obilježavanju godišnjice ove brigade.

 

Tako će i ove godine delegacije Općine i boračkih udruženja položiti cvijeće na gradska spomen-obilježja i odati počast poginulim pripadnicima ove brigade.

 

"Kao i proteklih godina bit će održana i svečana sjednica Općinskog vijeća Centar, čije održavanje  je zbog epidemiološke situacije ove godine planirano na platou ispred spomen-obilježja Mala kula na Grdonju", najavio je predsjedavajući Đozo.

 

Dodao je i kako je kod spomenutog spomen-obilježja planirano i postrojavanje učesnika marša, te primopredaja ratne zastave, nakon čega će uslijediti centralna manifestacija, uz prigodan kulturno-umjetnički program.

 

U okviru planiranih aktivnosti bit će upriličeno i dodjela jednokratnih novčanih pomoći najugroženijim pripadnicima boračke populacije.

 

Programom obilježavanja 28. godišnjice 105. brigade planirano je da se u osnovnim školama, koje djeluju na području općine Centar, održi historijski čas o značaju ove brigade u odbrani Sarajeva. Također će biti organizovano i takmičenje za izbor najboljih literarnih radova učenika o ovoj tematici.

 

Naredni sastanak Organizacionog odbora bit će održan u utorak, 8. februara 2022. godine, kada će biti utvrđen konačni protokol aktivnosti.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti