Novi vid pomoći korisnicima socijalne zaštite

Općinski načelnik je putem Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar na oglasnoj ploči i web stranici Općine Centar: https://www.centar.ba/stranica/stalni-javni-pozivi, objavio javni poziv za dodjelu novčane pomoći starijim osobama sa prebivalištem u općini Centar.
Novi vid pomoći korisnicima socijalne zaštite

Javni poziv je trajnog karaktera. Građani mogu predavati svoje zahtjeve tokom cijele kalendarske godine do utroška finansijskih sredstava obezbijeđenih u budžetu Općine Centar za ovu godinu. Ovo se odnosi na stalne novčane pomoći za penzionere u stanju socijalne potrebe, stalne novčane pomoći za lica u stanju socijalne potrebe koja su starija od 60. godina i bez primanja, jednokratne novčane pomoći za kupovinu lijekova penzionerima i licima starijim od 60 godina bez primanja, te novčane pomoći za troškove kućne njege.

 

 

- Pomoć korisnicima kućne njege za starije osobe je novi vid finansijske podrške socijalnim kategorijama. Za ovu namjenu je u ovogodišnjem općinskom budžetu obezbijeđen iznos od 10.000 KM, dok ukupna budžetska sredstva planirana za podršku starijim licima za 2022. godinu iznose 370.000 KM. Maksimalan iznos novčane pomoći za troškove kućne njege iznosi do 1.000 KM po podnosiocu zahtjeva u jednoj kalendarskoj godini, objasnila je Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar.

 

U javnom pozivu su navedeni uslovi za ostvarivanje prava na navedene novčane pomoći. Zahtjev sa potrebnom dokumentacijom može se podnijeti poštom preporučeno, elektronskim putem (ivanka.dragun@centar.ba) ili putem protokola Općine Centar (Mis Irbina 1) Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu - Odsjek za socijalnu zaštitu. Općinska služba je u obavezi da riješi zahtjev u roku od 30 do 60 dana od dana podnošenja i o tome obavijesti podnosioca. Neblagovremene i nepotpune prijave neće se uzimati u razmatranje. Sve dodatne informacije je moguće dobiti na sljedeće brojeve telefona: 033/562-447 ili 033/562-353.

 

Sredstva za dodjelu jednokratne pomoći će biti odobrena u skladu sa Pravilnikom o kriterijima i raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu novčane pomoći starijim osobama („Službene novine Kantona Sarajevo“ broj 11/21) i Pravilnikom o dopunama pravilnika o kriterijima i raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu novčane pomoći starijim osobama (broj 09/B-11-7896/21 od 24.01.2022. godine).

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti