Povećana finansijska izdvajanja za jednokratne pomoći boračkoj populaciji

Općinsko vijeće Centar je na 14. redovnoj sjednici usvojilo Odluku o kriterijima i načinu raspodjele novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći boračkoj populaciji, jer je prethodnu odluku iz 2005. godine trebalo uskladiti sa izmijenjenim zakonskim aktima, prije svega kantonalnim Zakonom o dopunskim pravima boraca i Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom.
Povećana finansijska izdvajanja za jednokratne pomoći boračkoj populaciji

 – Po novoj odluci minimalni iznos jednokratne novčane pomoći je 250 KM, a maksimalni je 1.000 KM. Na novčane iznose po osnovnim kriterijima se dodaju iznosi ostvareni po dopunskim kriterijima ove odluke kojom su sa borcima-braniteljima izjednačeni u pravima i učenici Narodno-oslobodilačkog antifašističkog pokreta tokom Drugog svjetskog rata 1941.-1945. godine čiji je status utvrđen rješenjem nadležnog organa. Nakon što se završi proceduralni dio slijedi raspisivanje javnog poziva za dodjelu jednokratnih pomoći boračkoj populaciji što očekujemo do sredine februara ove godine. Javni poziv će biti trajnog karaktera tokom cijele godine ili do iskorištenja raspoloživih budžetskih sredstava. Za ovu namjenu ove godine je izdvojeno 230.000 KM, objasnila je Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu.

 

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć imaju osobe kojima je priznat status borca/branitelja Bosne i Hercegovine, ratnih vojnih invalida i članova njihovim porodica,  članova porodica šehida i poginulih i nestalih boraca/branitelja i umrlih ratnih vojnih invalida, organizatori otpora, te veterani/prvoborci, kao i članovi porodica umrlih demobilisanih boraca. Pored osnovnih kriterije ove odluke dopunski kriteriji za utvrđivanje visine jednokratne novčane pomoći su stepen invalidnosti, broj djece na redovnom školovanju do 25 godina života, broj nezaposlenih članova domaćinstva...

 

 Novousvojenom odlukom je predviđeno da korisnici mogu ostvariti pravo na finansijsku pomoć do 1.000 KM za potrebe liječenja van Bosne i Hercegovine na osnovu preporuke nadležne zdravstvene ustanove.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti