Obilježavanje 80. godišnjice slavnog „Igmanskog marša“

Povodom 80. godišnjice jedne od najhrabrijih vojnih operacije tokom Narodno-oslobodilačke borbe kada su hrabri partizani Prve proleterske brigade izvršili proboj od Romanije do slobodne teritorije u Foči u nemogućim uslovima i veoma niskim temperaturama večeras je u prostorijama Bosanskog kulturnog centra (BKC) u organizaciji Saveza udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Kantonu Sarajevo, započelo obilježavanje ove jubilarne godišnjice od ovog slavnog proboja iz neprijateljskog obruča koji je poznat pod imenom „Igmanski marš“.

Ovom prilikom je predsjednik SABNOR-a KS Mirsad Ćatić uručio najzaslužnijim povelje kao znak zahvalnosti za dosadašnju podršku udruženju u organizaciji manifestacije „Igmanski marš“. Pored predstavnika antifašističkih udruženja iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije, te Vlade KS i Grada Sarajeva kao i sarajevskih općina dobitnik povelje je i načelnik Općine Centar Srđan Mandić.

 

Načelnik Mandić je povelju dobio za uspješnu saradnju na očuvanju i promovisanju civilizacijskih vrijednosti i tekovina NOB-a 1941.-1945, a priznanje je u ime načelnika Mandića preuzela Lejla Dizdarević, pomoćnica za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport.

 

 

-Načelnik Mandić i Općina Centar će nastaviti da podržavaju udruženja i projekte koji imaju za cilj veličanje antifašističke borbe, istakla je Dizdarević prilikom preuzimanja povelje.

 

 

"Igmanski marš" izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći na minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pješačilo je 17 sati.

 

Pripadnici Prve proleterske brigade su na Romaniji bili opkoljeni jakim njemačkim snagama. Štab brigade donio je odluku o izvršenju opasnog, ali jedinog mogućeg pokreta. Učesnici marša prošli su pored Sarajeva i preko Igmana izvršili proboj ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

 

Ovom prilikom je organizator najavio nastavak obilježavanja godišnjice „Igmanskog marša“ gdje je kod spomenika Prve proleterske brigade na Velikom Polju na Igmanu planirana centralna manifestacija. Kako je predviđeno učesnici će osim polaganja cvijeća i odavanja dužne počasti poginulim pripadnicima NOR-a, također obići i šehidsko spomen-obilježje odajući počast poginulim borcima Armije RBiH.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti