Stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom

Korisnici koji su ostvarili prava ne moraju podnositi nove zahtjeve

Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar Sarajevo obavještava građane da je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj 52/21), a čije se odredbe primijenjuju od 1. januara 2022. godine.
Korisnici koji su ostvarili prava ne moraju podnositi nove zahtjeve

Prvostepeni organ će po službenoj dužnosti uskladiti rješenja za korisnike kojima je po novom zakonu propisano povoljnije pravo (porodilje u radnom odnosu, porodilje koje nisu u radnom odnosu, porodice sa troje i više djece koji su ostvarili pravo na redovan dodatak na djecu, jednokratna pomoć za opremu novorođenog djeteta), te u skladu sa navedenim korisnici koji su već ostvarili ta prava, nisu u obavezi podnositi nove zahtjeve.

 Obavještavaju se poslodavci koji u skladu sa svojim internim aktima porodiljama u radnom odnosu isplaćuju razliku plaće, da naknada umjesto plaće ženi majci u radnom odnosu za mjesec januar 2022. godine iznosi  956 KM, a utvrđena je Instrukcijom o izmjenama instrukcije o iznosima novčanih davanja po Zakonu o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom broj 13-04/2-02-1158/22 od 18.1.2022. godine, koja stupa na snagu danom objavljivanja u „Službenim novinama Kantona Sarajevo“, a primjenjuje se od 1.1.2022. godine. 

Istovremeno obavještavamo porodice sa troje i više djece da prema navedenim izmjenama mogu ostvariti pravo na dodatak na djecu uvećan za 10 posto za svako dijete, bez obzira na imovinski cenzus porodičnog domaćinstva, a o čemu će nadležna služba odlučivati nakon podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti