Potpisani sporazumi za poboljšanje uslova u obrazovnim institucijama

U prostorijama Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo potpisan je sporazum o saradnji na realizaciji projekata za unapređenje uslova boravka u 18 predškolskih ustanova, te osnovnih i srednjih škola.

Načelnici, odnosno predstavnici sedam općina Kantona Sarajevo, kao implementatori projekata, su ovom prilikom potpisali protokole za čiju realizaciju je pomenuto ministarstvo obezbijedilo sredstva u iznosu od 2.537.610 KM.

 

– Ova sredstva koristit će se za poboljšanje ambijenta u kojem naša djeca borave i uče. To su važni infrastrukturni i projekti rekonstrukcije i očekujemo da ćemo realizacijom ovih sredstava u tekućoj školskoj godini vidjeti određene pomake. Osim ovog izdvajanja za poboljšanje uslova boravka i rada u vrtićima i školskim ustanovama također smo u kantonalnom budžetu za narednu godinu planirali duplo više sredstava namijenjenih obrazovanju, objasnila je Hota-Muminović. 

 

U ime Općine Centar protokol je potpisao načelnik Srđan Mandić.

 

Potpisanim protokolom je predviđeno vanjsko uređenje ispred vrtića Slavuj i Višnjik, te rekonstrukcija kotlovnice u Osnovnoj školi „Musa Ćazim Ćatić“. Za ova tri projekta kantonalno Ministarstvo odgoja i obrazovanja je obezbijedilo 140.000 KM.

 

Općina Centar je prethodno obezbijedila u svom budžetu 80.000 KM za rekonstrukciju kotlovnice u Osnovnoj školi „Musa Ćazim Ćatić“ čime je sa ovom donacijom zaokružena finansijska konstrukcija i omogućeno upravi škole da pokrene proceduru javne nabavke za odabir najpovoljnijeg izvođača radova.

 

–Osim ovih projekata tokom naredne godine ćemo, zahvaljujući razumijevanju ministarstva i Vlade KS, zajednički realizovati projekat sanacije klizišta i ponovne izgradnje fiskulturne sale Osnovne škole „Vladislav Skarić“ koja sada nije u upotrebi zbog sigurnosti djece. Opština Centar će finansirati sanaciju klizišta na tom lokalitetu, dok će ovo ministarstvo snositi troškove izgradnje nove sale umjesto one koju moramo ukloniti, jer ne zadovoljava građevinske i sigurnosne uslove boravka djece. Ulaganje u obrazovanje i zdravstvo je osnov razvoja svakog društva, objasnio je načelnik Mandić.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti