Općina Centar dobitnica zahvalnice za podršku radu Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca

Sinoć je u prostorijama Bošnjačkog instituta (Mula Mustafe Bašeskije 21) održana svečana akademija povodom 29 godina od osnivanja Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI).

Upravni odbor Vijeća, na prijedlog i uz konsultacije sa predsjednikom Vijeća, je odredio laureate za 2021. godinu kojima su ovom prilikom uručene zahvalnice, plakete i povelje.

 

Među dobitnicima zahvalnice za finansijsku podršku projektima i radu Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca u 2021. godini je i Općina Centar u čije ime je ovo priznanje preuzeo predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo. Naime Općina Centar je i ove godine finansijski podržala rad VKBI u iznosu od 15.000 KM za finansiranje zakupa prostora, te nabavku i održavanje informatičke opreme.

 

Prisutnima se obratio  predsjednik  VKBI prof.dr. Nedžad Mulabegović koji je ovom prilikom kazao da je pored vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa i svjetskom ekonomskom krizom ova institucija uspjela da nastavi sa svojim kapitalnim projektima iz oblasti jezika, historije i leksikografije što predstavlja izuzetno značajan iskorak u temeljnoj postavci oblikovanja Bosne i Hercegovine i njenog naroda, kao historijske, pravne, političke i društvene konstante. -Projekat izrade višetomnog Rječnika bosanskog jezika autora akademika Dževada Jahića je nastavljen, te je u fazi izrada X i XI toma, za šta su obezbjeđena finansijska sredstva. Stručna grupa Vijeća iz oblasti historije podržala je izradu Historije Bosne i Hercegovine, koja će se raditi kroz institucionalni okvir Instituta za historiju UNSA, što će predstavljati prvu višetomnu historiju naše države koja se radi kroz neku javnu ustanovu. Ohrabreni smo i parafiranjem Memoranduma o saradnji između Fondacije Pravda za BiH, čiji je jedan od osnivača i VKBI, sa Akademijom nauka i umjetnosti BiH, čime su stvoreni preduslovi za izradu Studije izvodljivosti Opće enciklopedije Bosne i Hercegovine. Ovaj najznačajniji, najkompleksniji i neprocjenjivi leksikografski poduhvat radiće se kroz institucionalni kapacitet ANUBIH, svakako uz individualno učešće najznačajnijih akademskih radnika iz domovine i inozemstva, objasnio je Mulabegović.

 

Među dobitnicima zahvalnica i priznanja Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca također se nalaze: dr. Chrisian Schwarz-Schilling kao počasni član, doc. dr. Emir Fazlibegović, prof. dr. Asim Horozić, prof.dr. Ivo Komšić, Amor Mašović, prof. dr. Kasim Trnka, Werner H.T. Fuhrmann, dr. Behija Zlatar, Nerma Bučan, Sedin Ćenan, kao i općine Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad, Grad Sarajevo, Skupština Kantona Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta KS, premijer Vlade Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, dok su posthumno odlikovani Vladimir Srebrov, Sulejman Kupusović i Mehmed Drino.  

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti