Odata počast ubijenim sugrađanima u Gimnazijskoj ulici

U organizaciji Kantona Sarajevo danas su članovi porodice ubijenih, predstavnici više nivoa vlasti, te predstavnici udruženja građana obilježili 28. godišnjicu od pogibije osam naših sugrađana na raskrsnici Gimnazijske ulice i Obala Kulina bana na Drveniji.

Na tom mjestu od agresorske granate 1993. godine ispaljene iz pravca Vraca živote su izgubili: Vildana Avdić, Diana Čomor, Rusmir Čopelj, Azra Hanić, Lejla i Razija Jahić, Amir Krivić i Dino Šipilović, dok je desetoro Sarajlija teže i lakše povrijeđeno.

 

Tim povodom ispred spomen-ploče kod Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“ položeno je cvijeće, te je učenjem Fatihe i minutom šutnje odata dužna počast našim ubijenim sugrađanima tokom opsade Sarajeva. U ime Općine Centar delegaciju su činili dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Ira Adilagić, te vijećnici Belma Kapo, Dragan Stevanović, Velija Katica, Dženan Muminović, Samir Fazlić, Alen Girt, Đenan Mulić, Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar, kao i predstavnici Mjesne zajednice „Trg Oslobođenja-Centar“ Dževad Jusić i Fatima Čolo.

 

U ime Kantona Sarajevo prisutnima se obratio Mirzet Sarajlić koji je između ostalog kazao. – Jako je važno ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti, govoriti o ovakvim i sličnim zločinima. Stoga podsjetimo se opsade Sarajeva u kojoj je stradalo više od 12.000 naših sugrađana, a posebno je potrebno istaći da je među njima bilo preko 1.600 djece. Osuđeni zločinci za ove i druge zločine predstavljaju samo malu satisfakciju za žrtve. Sa ovog mjesta mladima poručujem da se svim sredstvima bore da se ovakvi i slični zločini nikada i nikome ne ponove. Nije dovoljna osuda nekoliko ljudi za toliku patnju građana Sarajeva tokom četiri godine opsade, a kamoli za toliko ubijenih i za preko 60.000 ranjenih nedužnih građana ovoga grada. Bez obzira na prošlost na nama je da gradimo ravnopravnu budućnost za sve građane narode Bosne i Hercegovine i našega grada.  

04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
Više vijesti