Načelnik Mandić uručio vatrogasnu opremu pripadnicima DVD „Bjelave“

U prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“ (Ulica Bjelave 44) u četvrtak, 9. decembra 2021. godine načelnik Općine Centar Srđan Mandić je sa komandirom ovog vatrogasnog društva Sulejmanom Vrancem potpisao ugovor o davanju na korištenje vatrogasne opreme čiju nabavku je finansirala Općina Centar u iznosu od 23.110 KM.

Kako je planirano opremu će koristiti Služba za zaštitu i spašavanje, koja je formirana i djeluje pri DVD „Bjelave“. Uručena oprema ostaje u vlasništvu Općine Centar i vodi se u materijalnoj evidenciji Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar. – Ovo je oblast gdje namjeravamo i dalje ulagati u opremanje njihovih pripadnika, jer smo svjedoci da se povećava broj elementarnih i prirodnih nesreća, te drugih oblika nepogoda koji predstavljaju opasnost našem stanovništvu, gdje vatrogasci imaju izuzetnu ulogu u spašavanju ljudi i materijalnih dobara. Općinska administracija ima u planu rješavanje problema sa grijanjem u prostorijama ovog društva, te nabavku novog vatrogasnog vozila, kazao je načelnik prilikom današnje primopredaje vatrogasne opreme.

 

Komandir Vranac se ovom prilikom zahvalio Općini Centar i načelniku Mandiću na sveukupnoj podršci koju pružaju pripadnicima ove vatrogasne jedinice.

 

-Doniranu opremu osim vatrogasnih crijeva i ostale opreme koja predstavlja potrošni materijal, čine šator na napuhavanje, akumulatorska pila koja može rezati lim i željezo prilikom spašavanja unesrećenih, mašina za gašenje požara koja mijenja tri čovjeka sa naprtnjačama i ima puno veći efekat, manometar, kompresor zraka te ključ i nastavak kojeg možemo priključiti na ulične hidrante za punjenje vatrogasnih vozila vodom, objasnio je Vranac.

 

Osim donirane opreme također je u toku nabavka vatrozaštitne opreme koju će pripadnici ove brigade koristiti prilikom gašenja požara. 

 

 

Današnjem potpisivanju ugovora i primopredaji vatrogasne opreme su također prisustvovali i vijećnik Đenan Mulić, savjetnik općinskog načelnika Draško Luković, kao i predstavnici Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar.

04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
Više vijesti