U Ferhadiji i Titovoj ulici ugrađena pametna javna rasvjeta

U okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj“, u Ferhadiji (od ulice Sarači) i na dijelu ulice Maršala Tita (do raskrsnice sa Radićevom ulicom), ugrađena je pametna javna rasvjeta.

Ugradnju rasvjete su finansirali Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i Švedska u jednakim omjerima, a implementira UNDP kroz projekat „Zeleni ekonomski razvoj“.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, načelnik Općine Centar Srđan Mandić i predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo obišli su lokalitet na kojem su u toku završni radovi na ugradnji javne rasvjete.

-Aktivnosti na ovom projektu su započete dok sam bio ministar u Vladi Kantona Sarajevo. Na ovaj način Sarajevo se pridružilo evropskim metropolama u kojima je insatalirana najmodernija rasvjeta. U općini Centar ćemo nastaviti sa ugradnjom moderne javne rasvjete i vjerujem da ćemo sa našim partnerima UNDP-om napraviti značajne iskorake u ovoj oblasti, naglasio je načelnik Mandić.  

LED pametna rasvjetna tijela su u stanju smanjiti trošak za električnu energiju, a kako je istaknuto ovom rasvjetom se može upravljati daljinskim putem. Mreža, osim svjetla, sadrži i informacijsko-komunikacijske tehnologije, a urađeno je i ambijentalno osvjetljenje na fasadama objekata na cijeloj dionici.

Projekat rasvjete u navedene dvije ulice predstavlja prvu fazu, a resorno ministarstvo trenutno radi na studiji izvodljivosti za glavne saobraćajnice u Sarajevu, te na potezu do Vogošće.

Ovakva vrsta rasvjete već odavno postoji u gradovima Zapadne Evrope Lyonu, Berlinu, Kopenhagenu, Londonu, ali i u regionu poput Zagreba i Ljubljane.

04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
Više vijesti